Voor senioren is het vaak moeilijk om zich te verplaatsen. Ze moeten beroep doen op vrienden en familie als hun mobiliteit afneemt. Maar er staan in Hasselt dagelijks ook 24 vrijwilligers paraat om onze senioren van vervoer te voorzien. “Er is echter nog steeds een grote nood aan nieuwe vrijwilligers én aan betere informatie voor senioren”, aldus schepen Brigitte Smets.

Mobiele senioren

“Personen met mobiliteitsproblemen worden geholpen door de inzet van het team ‘Minder Mobielen Centrale’. De vraag is echter zo groot dat we steeds op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers,” verduidelijkt Brigitte.

Hasselt is een levendige stad, zowel voor jong als oud. Zo komen er wekelijks meer dan duizend senioren naar de lokale dienstcentra voor cursussen, ontspanning of een middagmaal. Een ideale manier om de eenzaamheid waar senioren vaak mee kampen, te doorbreken. “Veel van deze senioren geraken er op eigen kracht, daarom vermoeden we dat we de groep die met een mobiliteitsprobleem zit nog niet voldoende bereiken.”

Ook uit de cijfers van de Minder Mobielen Centrale blijkt dat senioren nog niet zo zeer gebruik maken van het aanbod om naar de lokale dienstencentra te reizen. De vrijwilligers reden maar liefst 3024 keer uit om personen te helpen die een medische afspraak hadden, bijna 900 keer om boodschappen te doen en slechts honderden keren voor een rit naar een dienstencentra.

Taxi delen, kosten delen

“Naast de Minder Mobielen Centrale, kan je je ook altijd verplaatsen via andere vervoersmiddelen. Hier zien we echter dat de taxi minder gekozen wordt, omdat deze duur kan uitvallen. Maar binnen het stadscentrum betaal je slechts 8 euro voor een ritje. Jongeren opteren dan snel om een taxi te delen. Senioren doen dat nog niet,” aldus Brigitte. “Daarom gaan we nu informatiesessies organiseren om onze senioren ook deze optie te laten ontdekken. Zo hopen we een grotere groep senioren te bereiken.”

Ook Koen Swennen van taximaatschappij HTM is hiervoor te vinden. “We vervoeren al heel wat senioren, maar er is inderdaad een bepaalde groep die het systeem niet zo goed kennen. We gaan met plezier in op de uitnodiging om hier meer uitleg over te geven.”

Wil jij vrijwilliger worden?

Wil jij je graag inzetten voor de Minder Mobielen Centrale? Kom dan op zaterdag 2 september in de namiddag naar de opendeurdag van ons dienstencentrum Hogevijf. Je kan ook altijd terecht bij het OCMW.