Uit cijfers van De Lijn blijkt dat ze  vorig jaar maar liefst 11 miljoen reizigers minder vervoerden. "Natuurlijk haken mensen af wanneer je bespaart op het aanbod en tegelijkertijd de prijzen verhoogt”, reageert Joris Vandenbroucke “Niemand is bereid om meer te betalen voor minder openbaar vervoer.”

De daling bij De Lijn is al zes jaar bezig, maar is vorig jaar nog erger geworden. "Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts breekt historische records: nooit eerder verloor De Lijn zoveel reizigers op een jaar tijd en ondertussen explodeert de filedruk in Vlaanderen", zegt Joris Vandenbroucke. “Die files kosten handenvol geld kosten en zijn schadelijk voor milieu en gezondheid.”

Vandenbroucke is wel tevreden dat De Lijn meer zou investeren in nieuwe trams en bussen. “Maar dan zal het exploitatiebudget moeten volgen. Anders zal De Lijn nog meer moeten besparen op haar werking of de prijzen voor abonnementen en tickets opnieuw moeten verhogen. En dat zal nog meer mensen doen afhaken. We moeten weg uit deze vicieuze cirkel."