In februari 2017 sloot stadstheater NTGent tijdelijk de deuren voor een grondige renovatie. Dat was nodig om het verder gebruik van het gebouw als theater te verzekeren. Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, staat in voor de coördinatie van de werkzaamheden en legt nu samen met de betrokken partners de laatste hand aan de ingrijpende verbouwing van dit monument. De bühne zal op tijd weer speelklaar zijn voor het volgende cultuurseizoen.

Toneel als uitgangspunt

Stadsschouwburg NTGent, gebouwd eind 19de eeuw en beschermd als monument sinds 1986, was begin vorig jaar aan een grondige renovatie toe. De theatertechnische installatie was verouderd en voldeed niet langer aan de Europese richtlijnen. Er moest ook een nieuwe, veilige laad- en loskade komen om grote decorstukken vlotter tot op het podium te krijgen.

'Sogent, eigenaar van het gebouw, nam de rol op als bouwheer en coördinator van de werkzaamheden', vertelt Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.

Theatergezelschap NTGent zocht tijdelijk andere oorden op en maakte haar wensen voor het vernieuwde toneelhuis kenbaar. De Stad Gent en de Vlaamse overheid maakten de renovatie financieel mogelijk.

De bezoeker zal niet veel merken van de nochtans indrukwekkende verbouwing. De werken zijn namelijk vooral achter de schermen uitgevoerd en stonden vooral in het teken van speelcomfort voor de acteurs en technische ondersteuning voor de theatertechnici.

Verloop van de werken

De start van de werken werd een aantal keer uitgesteld ten opzichte van de originele planning. Dat had te maken met het specifieke en complexe karakter van deze opdracht: de modernisatie van een theaterhuis in het hart van de stad. De partners wilden zeker zijn dat alle aspecten zoals akoestiek en impact op de programmatie van NTGent goed waren onderzocht alvorens de werken te starten.

De werken vingen aan in februari 2017. Het ontwerpteam van B-architecten, Boydens en Mouton uit Antwerpen tekenden de plannen, bouwonderneming Denys voerde ze uit.

Moderne theatertechnieken voor een modern theaterhuis

Een belangrijk onderdeel van de renovatie betreft de vervanging van de verouderde theatertechnieken. De trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, werd tot dan toe nog manueel bediend en moest vervangen worden door een volautomatisch systeem. Dat werkt veiliger, efficiënter en ergonomischer.

Om dat mogelijk te maken werd de toneeltoren waarin alle technieken onderdak vinden, leeggemaakt. De rollenzolder (de technische werkvloer) en de staalstructuur die zorgt voor de stabiliteit, werden afgebroken. Begin maart kon de aannemer een nieuwe staalconstructie in de toneeltoren inbouwen. Deze werken leiden tot een verbeterde stabiliteit, waardoor het systeem nog grotere gewichten zal kunnen heffen. Hierna worden de nieuwe motoren en de nieuwe trekken geïnstalleerd en wordt de toren verder afgewerkt.

Decorstukken vlot tot op de scène

De werkzaamheden bevatten ook een deel nieuwbouw, in de vorm van een nieuwe laad- en loskade. Om decorstukken en attributen tot op de scène te krijgen, werd voorheen de ingang in de Biezenkapelstraat gebruikt. Maar die ingang was te klein en behoorlijk onhandig in de nauwe straat.

De nieuwe laad- en loskade wordt gebouwd aan de zijgevel van het stadstheater op het Sint-Baafsplein. In de nabije toekomst kan een vrachtwagen gevuld met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. Vrachtwagen én inhoud worden tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost kan worden en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Tot slot werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.

NTGent kan het nieuwe speelseizoen in haar vertrouwde toneelhuis aanvangen met een volledig vernieuwde toneeltoren. De andere werken zullen ook in het najaar afgerond worden.

Kostenplaatje

Het renovatieproject heeft een totaal prijskaartje van 6,6 miljoen euro. De Stad Gent investeerde 4,6 miljoen.

'Dankzij deze vernieuwingen staat de infrastructuur van het NTGent weer helemaal op punt. Ze voldoet nu ook aan een aantal internationale theaternormen en zo staat het Stadstheater weer helemaal op de internationale kaart. De Stad Gent investeerde maar liefst 4,6 miljoen euro in de renovatie, waardoor het een van de grootste culturele investeringen is van deze legislatuur. De investering was broodnodig en maakt het NTGent klaar voor de toekomst. De nieuwe artistieke leider Milo Rau kan met zijn ploeg van acteurs en theatertechnici het nieuwe seizoen openen in een vernieuwd theater met groot speelcomfort.'

Annelies Storms, schepen van Cultuur

Ook de Vlaamse Overheid kwam door middel van het Fonds voor Cultuurinfrastructuur voor 2 miljoen euro tussen.