"Het is de eerste keer sinds 10 juni dat we samen zijn. En ik ben blij jullie allemaal eens bijeen te zien. En ik moet zeggen: het is ook de eerste keer sinds 10 juni dat ik me opnieuw goed voel in de partij". Ik deed de uitspraak gisteren tijdens mijn maidenspeech.Als nieuwe voorzitter van sp.a meende ik het voor de volle 100%. Wat er de voorbije maanden met onze, met mijn partij gebeurde, was vaak niet mooi om zien. De teleurstelling na de verkiezingen, de ontgoochelingen die ik voelde tijdens zovele afdelingsbezoeken, ... wie  onze partij graag ziet, zoals ik, ziet zoiets niet graag gebeuren.Maar met een hartverwarmend congres hebben we samen ook deze moeilijke klip genomen. En kunnen we de blik opnieuw vooruit en naar buiten richten.

[image] Want we mogen ons niet vergissen, hoe intens de voorbije weken en maanden ook geweest zijn, het werk begint nu pas. Samen met alle leden zullen Dirk en ik de partij van onderuit opnieuw moeten uitbouwen. We willen opnieuw een sterke partij op poten zetten die ruimte biedt aan inhoudelijke discussie op alle niveaus; een partij die erop gericht is het politieke talent van onze mensen optimaal in te zetten; een partij die open en begeesterend, inspirerend is. Een partij die de oranje-blauwe coalitie die in de maak is, het vuur aan de schenen legt. Die de harde en kille plannen van oranje-blauw kritisch tackelt en er een sterk en warm alternatief voor klaarheeft.

Dat wordt een moeilijke opdracht, die ik graag samen met iedereen die sp.a een warm hart toedraagt tot een goed einde wil brengen. Zoals jullie op mij mogen rekenen, reken ik daarbij op jullie.