Ook kersvers sp.a-voorzitster Caroline Gennez mocht dit weekend langslopen bij Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en Senaatsvoorzitter De Decker. "Al die wijze heren maken grote indruk op mij", zegt ze. Maar ook een audiëntie bij koning Albert zal Gennez niet overtuigen van het nut van een Raad van Wijzen die zich over de staatshervorming buigt.

"Het was een aangenaam gesprek met Van Rompuy en De Decker, maar het zal toch wel heel moeilijk worden om oranje-blauw zo te redden. Nu goed, ik zal hun vraag aan mijn partijbureau voorleggen en zoals u weet mag de voorzitter daar geen aanbevelingen doen (lacht). Wat me vooral opvalt, is de vreemde timing van deze vraag: er komt een grote conferentie over de toekomst van België op het ogenblik dat oranje-blauw in een levensgrote crisis verkeert."

U voelt zich niet geroepen om te depanneren?

"Als zij interessante suggesties doen, willen wij wel meestemmen. Dat hebben we ook al voor de verkiezingen gezegd. Maar ik vrees dat deze conferentie inderdaad niet veel meer is dan een poging om oranje-blauw alsnog te redden. De vraag is niet authentiek. Van Rompuy en De Dedecker hebben de legitieme betrachting dat het land niet splitst. Maar wij hoeven daarom niet per se mee te doen."

Een nee van jullie betekent wellicht ook het einde van oranje-blauw. Of toch minstens de begrafenis van een grote staatshervorming.

"Maar nu zeggen ze dat een nee van ons het einde van het land betekent. Het is een beetje doorzichtig om het falen van oranje-blauw in de schoenen van de socialisten te willen schuiven."

Wat vindt u van de ingeving om de koning de partijvoorzitters te laten ontvangen?

"Mijn eerste idee was dat de koning nu formateur wordt. Ik heb al vanalles gezien, maar zoiets nog nooit. Of de koning me zal kunnen overtuigen om mee te doen aan een staatshervorming? (cynisch) Ik moet u zeggen dat al die wijze heren bijzonder veel indruk op me maken."