Actuele vraag op 16 maart over obesitas bij Vlaamse jongeren

Op 16 maart stelde ik een actuele vraag over obesitas bij jongeren in de plenaire vergadering. Recente cijfers vertellen ons dat 88.000 jongeren zwaarlijfig zijn en dat worden er steeds meer.  1 van de 6 gezondheidsdoelstellingen van minister Vandeurzen draait rond voeding en beweging. Ik vroeg aan de minister hoe hij deze negatieve trend wou doorbreken, daar zijn huidige campagnes en acties niet alle jongeren lijken te bereiken.

 

Minister Vandeurzen verzekerde me dat hij zou samenzitten met zijn collega ministers en meer budget zou uittrekken om tot effectieve acties te komen.
Tot voor mijn toetreding in het parlement stond ik zelf nog voor de klas. Een van mijn lesthema's was ‘Weinig beweging en zot van zoet’. Als ik daarover sprak met leerlingen, merkte ik dat ze zich onvoldoende bewust zijn van de verregaande gevolgen op latere leeftijd.
Preventie in de vorm van bewustmaking is volgens mij dan ook de manier om de strijd aan te gaan tegen deze tendens. Het hoeft ook niet gezegd dat elke euro die de overheid hierin investeert ze op de lange termijn in veelvoud terugverdient. Een gezonde start nu betekent immers minder gezondheidsproblemen op latere leeftijd.


Mijn alleereerste tussenkomst kan u hier zien met een verassende uitspraak van voorzitter Jan Peumans (1:23:48)