Artikel uit Het Nieuwsblad, 29 november 2016. (Copyright: Hannelore Smitz)

Er wordt al bijna twee jaar over gesproken, maar vanaf 1 januari is het zover. Dan vloeien het OCMW en de Leuvense kinderopvang samen in 'Zorg Leuven'

De stad Leuven en het OCMW beginnen met 'Zorg Leuven' — ook bekend onder werknaam 'zorgbedrijf Leuven' — aan een nieuw hoofdstuk voor toegankelijke kinderopvang, thuis- en ouderenzorg. De handtekeningen zijn gezet, de statuten zijn goedgekeurd en vanaf 1 januari gaat de nieuwe organisatie officieel van start.

“Het is een overkoepelende organisatie, waarin maar liefst 1.100 medewerkers zich elke dag inzetten voor de beste, betaalbare zorg voor alle Leuvenaren”, zegt voorzitter Herwig Beckers(CD&V). “We

spreken over drie stedelijke kinderdagverblijven, de occasionele kinderopvang, de teledienst van kinderopvang en bij de onthaalouders. Vanuit het OCMW komen dan weer vier woonzorgcentra, drie groepen assistentiewoningen, drie lokale dienstencentra, het centrum voor kortverblijf en de thuiszorgdiensten.”

Zorg Leuven is de nieuwe overkoepelende structuur waaronder kinderopvang, thuiszorg en ouderenzorg samengebracht zijn. “Door de sterktes van de publieke zorg te bundelen, kan Zorg Leuven haar voorbeeldrol op vlak van zorg blijven spelen”, bevestigt ondervoorzitter Bieke Verlinden(SP.A).

Verlinden, Beckers en ook raadslid Louis Debruyne (Groen) zijn er zeker van dat de samenvoeging van de drie peilers, meer mogelijk zal maken. Ze wijzen bijvoorbeeld op het 'Casa Cura'-project, waar studenten op kot gaan bij ouderen. “De oprichting van Zorg Leuven moet ervoor zorgen dat alle Leuvense inwoners ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op toegankelijke en betaalbare zorg. Het zorgaanbod groeit bovendien mee met de noden en verwachtingen van de Leuvenaren, en met nieuwe tendensen”, klinkt het nog. (hsb)