“Budgettair oplapwerk lijkt meer regel dan uitzondering”   

-   PERSBERICHT   -

Na een eerste verhoging van de OCMW dotatie met 1 miljoen euro dit voorjaar, vraagt het OCMW Schaarbeek nu nog eens 708.000 euro bij.

“De financiële problemen groeien de gemeente en het OCMW  bijna boven het hoofd. Door mismanagement legt het OCMW een hypotheek op de toekomst” stelt sp.a gemeenteraadslid Bernadette Vriamont. Ook de dienstverlening gaat sterk achteruit. Elk personeelslid behandelt nu meer dan 300 dossiers.

 

Naast de problematische situatie van het OCMW, voorziet de gemeente moeilijke tijden en problemen bij de goedkeuring van de begroting 2010. Nu reeds wordt toestemming wordt gevraagd om zowel voor het OCMW als voor de gemeente het eerste trimester van 2010 met voorlopige twaalfden te mogen werken. Dat is uitzonderlijk. Het wijst volgens Vriamont op de uitzichtloosheid van de financiële situatie van de gemeente. “Voorlopige twaalfden leggen een zware last op de schouders van een gemeente. De gemeente legt zichzelf eigenlijk een beperking op.”

De noden bij het OCMW zijn nochtans hoog. “Het aantal mensen dat aanklopte bij het OCMW piekte begin dit jaar rond de 4.700. Bij dit onrustwekkende cijfer worden werklozen en andere steuntrekkers niet meegerekend”, stelt Vriamont. Schaarbeek wordt steeds armer.

Het OCMW-gebouw waar men een paar jaar geleden is ingetrokken is alweer te klein. In het huidige gebouw - dat als appartementsgebouw werd ontworpen - werken 115 mensen. Ze ontvangen er dagelijks 450 cliënten.  Ook de maatschappelijk werkers klagen over de werkdruk en over agressiviteit naar het personeel toe.  Normaal gezien beheert elke maatschappelijk werker zo'n honderd dossiers. In Schaarbeek zijn er dat 300 tot 400 per man. De ontvangstruimte waar al deze mensen moesten wachten was bedroevend klein en zorgde geregeld voor incidenten. Het OCMW Schaarbeek zoekt nu een nieuw en groter pand. In afwachting daarvan huurt de gemeente alvast een bijkomend gebouw in de Paleizenstraat.

Eerder kwamen al schandalen aan het licht over fraude met schoolverlater en misbruik door frauduleuze echtscheidingen. Het mismanagement, de overbelasting en de structureel foute organisatiecultuur leiden volgens Vriamont tot meer een meer gaten in de dienstverlening. “Het is echt een negatieve spiraal geworden. Te weinig middelen leiden tot overbelasting, overbelasting leidt tot laksheid. Laksheid leidt tot fraude en fraude kost gewoon veel geld.” Vriamont wil een ernstig debat over de toekomst van de dienstverlening en de werking van het OCMW.