De schoolpoortproblemen zijn opgelost. Kinderen kunnen al om acht uur terug binnen op school, opvang is gratis. Een dankjewel voor de mensen die zich hebben ingezet om dit probleem zo snel als mogelijk opgelost te krijgen.

Ook bedankt aan het schoolpersoneel dat wellicht de laatste dagen heel wat onterechte kritiek heeft gekregen.

Voorts hoor ik dat in heel wat steden en gemeenten opvang kort voor en kort na school stelselmatig betalend wordt en bovendien vaak jaar na jaar duurder. Mensen aan de linkerzijde kaarten dit aan in onze parlementen, gelukkig. Veel meer dan het voorkomen van nog erger zit er helaas vaak niet in. Het is niet simpel om je als socialist niet te laten beïnvloeden door de "noodzakelijkheid" van bepaalde besparende maatregelen. Alsof er geen alternatief zou zijn?

Het kan natuurlijk dat mijn glazen bol compleet de verkeerde is, en dat hoop ik ook, maar voor we het weten hebben we ook in ons land een systeem van klasseonderwijs - en daar heeft het gemeentelijk beleid heel weinig verantwoordelijkheid in, voor alle duidelijkheid. Dit is materie voor een hoger politiek niveau. Mensen te lande mogen zich daardoor ook niet vrij pleiten. Ik, jullie, wij verkiezen onze afvaardiging in de parlementen. Dus het is wel degelijk onze verantwoordelijkheid, hetzij minder direct.

Goed onderwijs, maar duur onderwijs, voor mensen die het kunnen betalen. Goedkoop, maar maatschappelijk minder gewaardeerd onderwijs voor de gewone sterveling. Luidop zeggen ze het enkel in beperkte kring, maar dat is volgens sommigen de enige weg, hun lievelingsweg.

Vergis je niet, de eerste stappen zijn al gezet. Het is vergif.