In 2020 moet Gent volledig in het teken staan van Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde meesterwerk, het Lam Gods. Met de grote tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het Museum voor Schone Kunsten (MSK), een gloednieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal en een rijk cultureel-toeristisch programma toont Gent hoe de nalatenschap van deze virtuoze meester na zes eeuwen nog steeds door de aderen van de stad en haar inwoners vloeit. 

Schepen van Cultuur Annelies Storms

Als titel van het themajaar werd 'Oh My God! Van Eyck was here' gekozen. En dat is niet toevallig. Gent is de thuisstad van het Lam Gods, dat wereldwijd beroemder is dan onze stad zelf. Het was hier dat Van Eyck dit meesterwerk schilderde, waarmee hij de Europese kunstgeschiedenis voorgoed zou veranderen. De Stad Gent zet haar schouders onder een overkoepelend themajaar met de ambitie Gent, Van Eyck en het Lam Gods te laten versmelten in het DNA van de Gentenaren en in de harten van de bezoekers. Hiervoor zal de stad in samenwerking met verschillende sectoren, zoals cultuur, toerisme en economie een sterk programma met nationale en internationale visibiliteit en uitstraling uitbouwen.'


Voor het gloednieuwe bezoekerscentrum van Van Ecyk, dat af zal zijn in 2020, wordt er nog gezocht naar de stem van Van Ecyk. 

Voor de grotere initiatieven met internationale uitstraling zal de Stad Gent een extra subsidielijn voor Van Eyck-projecten lanceren, waar niet alleen de Gentse culturele sector, maar álle Gentse initiatieven uit diverse sectoren een beroep op kunnen doen. 


Lees meer in het volledige persbericht

Kom meer te weten op de website