Een aantal weken terug hadden we met een aantal collega's het genoegen om Igor Kochetkov, een lgbt-activist uit Rusland, te ontmoeten. Gespreksonderwerp was de situatie in Tsjetsjenië: de heksenjacht en gruweldaden op holebi's. Onlangs bleek dat ook in Azerbeidzjan de autoriteiten een heksenjacht zijn gestart tegen homoseksuelen en transgenders, maar opnieuw ontkent de overheid dat de acties specifiek gericht zijn tegen de gemeenschap. Volgens de overheid werden 83 personen aangehouden, maar volgens Amnesty International gaat het om meer dan 100 personen die gearresteerd en mishandeld werden, allemaal zonder duidelijk aanklacht. Volgens ILGA-Europa is Azerbeidzjan de slechtste plek in Europa voor holebi's.

De minister-president stelde eerder al bezorgd te zijn over de gebeurtenissen in Tsjetsjenië en schaarde zich achter een onafhankelijk onderzoek dat voorgesteld werd door de Europese Unie. Vanuit Vlaanderen worden de lgbt-rechten voornamelijk bevorderd via UNAIDS. Voor ons is dat een te éénzijdige benadering, hun rechten gaan natuurlijk verder dan enkel de focus op hiv en aids. 

Bourgeois zal, naar aanleiding van de vraag, de Europese Unie aanschrijven met de vraag welke concrete inspanningen de EU heeft geleverd of zal leveren om de holebi-rechten te verbeteren. "De rol van de Europese Unie is hierin cruciaal, maar het is belangrijk dat een onafhankelijk onderzoek wordt opgestart. Die vraag is er ook voor Tsjetsjenië, maar na al die maanden is daar nog niets van in huis gekomen", zegt Soens. 

Daarnaast zal hij, vanuit het Departement Buitenlandse Zaken, 25.000 euro financieren voor de bijeenkomst van Transgender Europe in juni 2018. Ook in het kaderdecreet ontwikkelingssamenwerking wordt de definitie van gender aangepast. "Alleen blijft men specifiek man/vrouw benoemen. Ook de aandacht voor holebi's en transgenders zou specifiek opgenomen moeten worden. Ik zal er op toezien dat dit in het ontwerp dat voorligt meegenomen wordt."

Lees hier het volledige verslag.