In Tsjetsjenië, een autonome Russische deelrepubliek, zijn holebi's vogelvrij verklaard. Ze worden actief opgespoord en in concentratiekampen opgesloten. Ze worden er gefolterd en gemarteld. Minstens 3 mannen zijn ondertussen al gestorven door de gruwelijke praktijken. Human Rights Watch heeft dit bevestigd. 

Rusland zou niet op de hoogte zijn van de situatie en heeft de slachtoffers opgeroepen om zich te melden door een officiële klacht in te dienen en naar de rechter te stappen. HRW beschikt echter over talrijke documentatie over wat er gebeurt met mensen die de afgelopen jaren met klachten naar officiële instanties zijn gestapt. Meer dan eens zijn zij en hun families bedreigd. Ondertussen installeerde de LGBT-gemeenschap in Rusland een speciale hotline waar mensen terechtkunnen voor steun of wanneer ze zich in gevaar bevinden. Het is natuurlijk van ontzettend groot belang dat Rusland de veiligheid van de mensen die klachten indienen ook kan garanderen. Zonder dat kunnen slachtoffers en getuigen niet naar voren komen en kan er geen effectief onderzoek plaatsvinden. 

Vlaanderen schaarst zich achter de oproep van mevrouw Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, om een onafhankelijk onderzoek te eisen. 

In de Kamer werd er ondertussen een resolutie unaniem goedgekeurd. Daarin wordt opgeroepen om de Tsjetsjeense en Russische overheden aan te sporen deze wreedheden een halt toe te roepen. In al onze contacten vanuit Vlaanderen met Rusland moeten we die problematiek aankaarten. 

De minister wou niet ingaan op de vraag om de Russische ambassadeur op het matje te roepen.

Het volledige verslag is hier te lezen.