In tegenstelling tot eigen beweringen, draait Itinera helemaal niet op zuivere donaties, maar op ‘andere inkomsten'. Dat blijkt uit het Itinera dossier van Apache News Lab. Dirk Van der Maelen, sp.a-Kamerlid, feliciteert Apache voor haar sterk staaltje onderzoeksjournalistiek: "Itinera is een groot pleitbezorger van transparantie, behalve als ... het Itinera zelf betreft. Waar wachten ze op om hun financiers bekend te maken?"

Wat de sp.a'er betreft, staat het alle instituten en denktanks vrij om deel te nemen aan het politieke debat. "Maar alle lezers en kijkers hebben het recht om te weten wie hen financiert. Dat geldt des te meer als Itinera zelf om de haverklap zijn neutraliteit en onafhankelijkheid benadrukt."

In tegenstelling tot directeur De Vos vindt Van der Maelen wel dat hij namen moet noemen omdat die er juist wél toe doen. "Zeker nu Apache bewijst dat er wel degelijk sprake is van een één-op-één financiering van opdrachten die Itinera vertaald in een gepubliceerde studie of standpunt. Waar wacht De Vos op om Itinera's financiers bekend te maken?", aldus de sp.a'er.

De volksvertegenwoordiger vindt het belangrijk dat de inkomstenbronnen van denktanks bekend gemaakt worden: "In de Angelsaksische wereld kwam recent aan het licht dat zogenaamde onafhankelijke en neutrale denktanks zwaar gefinancierd werden door grote tabaksbedrijven en oliemultinationals en jarenlang op ‘wetenschappelijke' gronden betwistten dat tabak niet zo schadelijk was voor de gezondheid of dat klimaatverandering louter een verzinsel was."

Voor het volledige artikel van Apache, klik hier.