Door de nieuwe kilometerheffing moeten petroleumbedrijven meer betalen om hun tankwagens van opslagplaatsen naar tankstations te krijgen. De regering compenseert die kosten. Straffer nog, die kilometerheffing kost 3,5 miljoen euro aan de sector en de regering overcompenseert dit bedrag door hen 20 miljoen euro cadeau te geven. “Het gevolg is dat de consument tussen april en oktober tot 20 miljoen euro te veel betaalt”, zegt Meryame Kitir van sp.a. “Het is onbegrijpelijk dat de gezinnen hier weer stiekem voor opdraaien.”

Normaliter moet de oliesector zich aan de maximumprijzen houden die de regering vastlegt. Het prijsplafond wordt volgens een vaste formule elke zes maanden opnieuw herrekend. In april dit jaar moest volgens de berekeningen het plafond omlaag. Maar minister Peeters en Marghem kozen er echter voor om dit niet te doen. Hierdoor daalden de brandstofprijzen dus niet.

“Peeters is de minister van Consumentenzaken. Van hem zou je verwachten dat hij gezinnen, alleenstaanden en kmo’s beschermt en niet dat hij hen de rekeningen presenteert van de petroleumbedrijven”, zegt Meryame Kitir.