Verzekeringen zijn in ruime mate Europees georganiseerd, maar zijn te laks volgens Johan Vande Lanotte. Hij pleit voor een striktere reglementering. “De Europese wetgeving die deze harmonisering omkadert, is te beperkt. We moeten het “forum shoppen” samen met Europa aanpakken. Een schadelijk product in Ierland of Luxemburg erkennen en het dan op de andere landen afvuren, is onverantwoordelijk.”

Maar ook op nationaal vlak kunnen we al heel wat ondernemen om te vermijden dat onbetrouwbare producten opnieuw ons financieel systeem ontwrichten. Om de consumenten te beschermen pakt Johan Vande Lanotte de verkoop van dubieuze financiële verzekeringsproducten aan.

Beurswaakhond FSMA werkt een reglement uit waardoor een aantal specifieke producten in ons land niet meer verkocht kan worden. Daarnaast krijgen financiële producten ook een label, gaande van 1 (veilig) tot 5 (erg riskant). In categorie 1 zitten bijvoorbeeld een staatsbon of een spaarrekening. Tegen eind 2014 zal er ook bij elk financieel product dat aan de consument wordt aangeboden een fiche zitten met essentiële kenmerken, zoals het risico en de kosten van het product.

“Als de verzekeringssector grotendeels ongeschonden uit de bankencrisis gekomen is, moet ze zich nu verdedigen tegen onbetrouwbare producten vanuit de financiële wereld”, zegt Johan Vande Lanotte. De verleiding om via de verzekeringen te doen wat via de banksector niet meer mag, wordt dan ook zeer groot. Daar moeten we tegen strijden.”