Ondanks welvaartsvaste pensioenen zullen gepensioneerden het moeten stellen met een kleiner pensioen. Oranje-blauw toont zo weinig respect voor gepensioneerden. Het was al duidelijk dat er bijna 4 miljard euro minder zou worden gespaard voor de toekomstige gepensioneerden. Die trend wordt nu dus verdergezet met deze besparing op de huidige gepensioneerden.

De oranje-blauwe onderhandelaars kwamen overeen om de pensioenen te koppelen aan de gemiddelde loonevolutie. "Dat klinkt allemaal mooi, maar het is een mooie strik rond een lege doos. Sterker nog, de gepensioneerden zullen het moeten stellen met een kleiner pensioen dan vandaag. De pensioenen koppelen aan de loonevolutie, maar tegelijkertijd
de lonen met 2 procent matigen: dat is boerenbedrog".

Ik wil eraan herinneren dat de pensioenen jaarlijks met een half procent stijgen. Paars II heeft dit wettelijk verankerd en zette voor de welvaartsaanpassingen de komende jaren 1,2 miljard euro voor opzij.Oranje-blauw zal niet alleen de door de CD&V beloofde 2 miljard euro niet nakomen. Meer nog, ze zullen ook besparen op de voorziene middelen. De aanpassing van de pensioenen aan de gemiddelde loongroei betekent immers dat gepensioneerden minder zullen krijgen op het moment dat het leven duurder wordt. Zo toont oranje-blauw weinig respect toont voor gepensioneerden. Het was al duidelijk dat er bijna 4 miljard euro minder zou worden gespaard voor de toekomstige gepensioneerden. Die trend wordt nu dus verdergezet met deze besparing op de huidige gepensioneerden.