Vandaag ligt er een masterplan op de tafel voor de hervorming van ons secundair onderwijs. Een plan dat wordt gesteund door het hele onderwijsveld, koepels, leerkrachten en vakbonden. "Na 15 jaar praten is het hoog tijd om aan de slag te gaan", zei Caroline Gennez in een debat in de Zevende Dag.

Wat we vandaag zien is dat jongeren op hun twaalfde niet kiezen op basis van hun interesses en talenten. De ouders kiezen in hun plaats of het type van school bepaalt de richting. En die komt niet altijd overeen met wat ze graag willen doen. Die jongeren blijven dan zitten of veranderen van richting, wat de demotivatie alleen maar vergroot. Het is belangrijk om jongeren met dezelfde interesses samen naar school te laten gaan. Laat de metser van de toekomst naar dezelfde school gaan als de ingenieur van de toekomst. Geef hen een goede praktijkgerichte of theoretische opleiding. Begeleid jongeren op maat van hun talenten. En geef leerkrachten de ruimte om dat maatwerk te bieden.

En ook voor sp.a is kleuteronderwijs ongelooflijk belangrijk. Maar wat we nu zien is dat de meerderheid net bespaart op kleuteronderwijs, in plaats van meer omkadering te bieden. Ze bespaart 35 euro per kleuter en maakt het kleuteronderwijs voor de ouders duurder. Dat is net slecht voor de kwaliteit van ons onderwijs.

Hoog tijd voor actie. De nood is groot, een gedragen Masterplan is klaar.

Herbekijk het debat in de Zevende Dag hier

Ons voorstel kan u hier vinden.