Een steundossier van 150.000 euro voor de nieuwssite Apache is op het laatste moment afgesprongen. Het geld zou komen van Trividend, de Vlaamse participatiemaatschappij voor de sociale economie. Maar het kabinet van minister Liesbeth Homans (N-VA) stelde uiteindelijk zijn veto, meldt Knack.

Katia Segers ziet een systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek. “Kijk bijvoorbeeld naar de enorme dwangsommen die Apache boven het hoofd hangen nadat het vorig jaar over een Antwerps bouwdossier had bericht. Dat Homans nu een achtergestelde lening voor Apache tegenhoudt is dus geen toeval”, aldus Katia Segers.

"Maar eigenlijk is het schrijnend dat het belangrijk medium dat Apache geworden is, zich op Trividend, een erkenningsfonds voor de sociale economie, moet richten", zegt Katia Segers. “Wanneer gaat de Vlaamse regering eindelijk iets doen om kritische onderzoeksjournalistiek beter te ondersteunen? Die krijgt maar peanuts, zeker in vergelijking met de honderden miljoenen die de geschreven pers federaal krijgt via de btw-vrijstelling en de posttarieven.”