“De cijfers hebben lang op zich laten wachten maar mede dankzij de inzet van voorzitter Jan Peumans is er nu een duidelijk overzicht beschikbaar van hoeveel gezinnen nu exact € 100 of meer betalen voor de omstreden Turteltaks. De verhouding tussen de bijdrage van de gezinnen en bedrijven is ook becijferd. De cijfers zijn verontrustend en bewijzen vooral dat de Turteltaks niet op een eerlijke manier wordt geïnd”, aldus Rob Beenders.

Gezinnen betalen 60% en bedrijven slechts 40%

“Zo zullen bedrijven in Vlaanderen jaarlijks samen 201 miljoen euro Turteltaks betalen. Voor gezinnen gaat het om 302 miljoen euro, of de helft meer” licht Rob Beenders toe op basis van cijfers van energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). Hij hekelt dat minister Turtelboom altijd heeft gecommuniceerd dat gezinnen en bedrijven elk 50 procent zouden bijdragen. “Daarbij komt dat amper 15 procent van alle groenestroomcertificaten bij de gezinnen terechtkomen. De kosten zijn voor hen, de baten allerminst.”

570.000 gezinnen betalen meer dan 130 euro per jaar

Uit de cijfers blijkt ook dat exact 69% van de gezinnen jaarlijks 100 euro Turteltaks zullen betalen. “Maar liefst 571.175 gezinnen zullen meer moeten betalen. Dat is één gezin op de vijf”, zegt Rob Beenders.

Slechts 282.997 gezinnen krijgen sociale correctie

“486.000 Vlaamse gezinnen leven in energie-armoede. Slechts één op de tien gezinnen krijgt een sociale correctie en betaalt slechts 25 euro per jaar.”, aldus Rob Beenders. “Mensen in energie-armoede zullen dus alleen maar toenemen.”

Turteltaks oneerlijk en onrechtvaardig

“De Turteltaks is niet alleen onnodig en onwettig, met haar eigen cijfers bewijst de minister dat de taks oneerlijk en onrechtvaardig is”, concludeert Rob Beenders. “Dat bleek eerder ook al uit het feit dat alleenstaanden per verbruikte hoeveelheid stroom 415 keer meer betalen dan een groot bedrijf en gezinnen 50 keer meer.”