woensdag02 juni 2010, Steven Vandenbergh — © Brussel Deze WeekSchaarbeek - Nederlandstaligen krijgen ongewenst administratieve documenten in het Frans.

De familie Dogan keek raar op toen ze een Kids-ID bij de gemeente Schaarbeek aanvroeg. Hun dochter, die jonger dan twaalf is, zou naar het buitenland reizen en had een dergelijk identiteitsbewijs nodig. Volgens de familie was de eerste vraag van de dienst Bevolking waarom de familie Nederlands sprak.

De familie Dogan staat niet alleen met hun klacht, zegt Bernadette Vriamont (SP.A). Het Schaarbeekse
gemeenteraadslid maakte het zelf mee en roept mensen die een soortgelijk probleem hebben, op zich bij haar te melden. “Het FDF minimaliseert het aantal Nederlandstaligen op basis van administratieve gegevens, maar hoe objectief zijn die nog? Gaat het om toeval of systematiek?

Volgens Bernard Guillaume, de schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking (MR), gaat het om “niet meer dan tien gevallen per jaar. En het zijn vaak de mensen die zich vergissen.”

De Vlaamse schepen Luc Denys (Groen!) erkent wel dat er een probleem is. “Vrijwel elke maand doet een Nederlandstalige zijn beklag bij mij. Daarnaast zijn er velen die het zo laten. Tegelijk worden vreemdelingen systematisch en automatisch in het Frans ingeschreven. Het is een impliciete druk die al tientallen jaren bestaat. En dat geldt niet alleen voor FDF-gemeenten.” Denys wijst op de concrete gevolgen: “Hoe meer mensen als Nederlandstalige ingeschreven staan, hoe makkelijker ik geld krijg voor Nederlandstalige initiatieven.”

Als de gemeente de administratieve fout toegeeft, wordt alles kosteloos aangepast. De familie Dogan, die het voorval als “verwarrend en weinig democratisch” bestempelt, moet zestien euro ophoesten als ze de documenten nog willen aanpassen.