Vanmiddag hielden John Crombez, Johan Vande Lanotte en Karin Temmerman een persconferentie over de taxshift die de federale regering doorvoert. “Deze taxshift is onrechtvaardig en komt voor de gezinnen neer op een belastingverhoging”, zegt John Crombez. “Na 1 jaar beslissingen van de regering De Wever - Michel is het duidelijk dat de Vlaamse gezinnen en alleenstaanden de rekening betalen, gemiddeld 679 euro. De grote vermogens laat men ongemoeid.”

“Voor de verkiezingen deden de huidige regeringspartijen drie formele beloftes: geen btw-verhoging, geen verhoging van de pensioenleeftijd én de grote vermogens worden niet aangesproken. Alleen de belofte om de superrijken niet te laten betalen is dus gehouden”, licht John Crombez toe.

Met deze taxshift verhoogt de regering de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent. "De vorige regering is er in geslaagd om de belastingen op energie te doen dalen”, legt Johan Vande Lanotte uit. “Deze regering beslist nu om ze weer te verhogen. De regering De Wever - Michel moet het geld gaan halen waar het te halen is, maar wil het niet. De belastingen op de diamantsector worden door deze regering verlaagd, terwijl die op energie worden verhoogd. Het is een rare wereld: deze draait een belastingverlaging terug omdat ze succesvol is. De belofte van belastingverlaging klinkt wel heel hol."

“Ook de aangekondigde 100 euro per maand die deze regering aan werkenden belooft, is simpelweg bedrog. Er zijn 4,5 miljoen werkenden die 1200 euro moeten krijgen. Dat maakt dat er 5,4 miljard euro nodig is. De regering voorziet slechts 1,7 miljard euro. De rekening klopt dus niet”, aldus Johan Vande Lanotte.

“Vooral gezinnen met lagere inkomens en gepensioneerden worden hard getroffen door deze onrechtvaardige taxshift”, gaat Karin Temmerman verder. “Mensen die geen personenbelasting betalen - eenoudergezinnen en gepensioneerden - hebben nul voordeel. Maar ze betalen wel alle kosten die er met deze taxshift bij komen. Door de btw op elektriciteit met 15% te verhogen zullen bijvoorbeeld de meeste gepensioneerden bijna 260 euro meer betalen voor hun energie.”

John Crombez vat de taxshift van de regering samen als volgt: “Vanmorgen besliste de regering om de btw op elektriciteit van 6% naar 21% te verhogen van de gezinnen. De grootaandeelhouders kregen een belastingverlaging. Vamiddag stemt de meerderheid om mensen langer te laten werken voor minder pensioen. Morgen geven ze cadeaus aan de diamantairs in de vorm van een belastingverlaging. Het is duidelijk dat deze regering geen rechtvaardigheid kent.”

Bekijk hier de presentatie van de persconferentie