Echte visie...

Wat het wervend project van sp.a is? “Dat is ons voorstel om af te stappen van de vaste pensioenleeftijd en die te vervangen door 42 jaar werken voor iedereen”, zegt Johan Vande Lanotte. “Dat is baanbrekend. Iemand die op 16-jarige leeftijd begonnen is met werken, tot zijn 63ste aan de slag houden, is niet rechtvaardig. Dat iemand als ikzelf, die op zijn 24ste aan de slag is gegaan, tezelfdertijd op 65 kan uitstappen, is dat ook niet. Wij doen daar iets aan.”

Dat is actie!

“Gas, elektriciteit en gsm-gebruik hebben wij goedkoper gemaakt”, licht Johan Vande Lanotte toe. “Maar er zijn nog enkele pijnpunten. Eén daarvan is de immense stijging van de woningprijzen, een ander is dat er gaten komen in onze ziekteverzekering. Hoorapparaten, bijvoorbeeld, zijn wegens gebrek aan concurrentie veel te duur. Tandverzorging wordt onvoldoende terugbetaald. Die gaten willen wij dichten, dat staat in ons programma.”

“Wat wij met sp.a ook willen aanpakken, zijn zaken die aan belastingen ontsnappen, zoals beleggingen via verzekeringen of via poortjes naar het buitenland, en meerwaarde op aandelen”, zegt Johan Vande Lanotte. “Wij gaan daarmee gericht de belastingen op arbeid verlagen voor jongeren en 55-plussers, de twee groepen die nu het moeilijkst aan de bak.”