Het zijn altijd dezelfde mensen die moeten betalen. En nu al zeggen onze ministers dat ze in de zomer nog eens de facturen zullen verhogen en nog eens diep zullen snijden. Zogezegd omdat er geen andere keuze is.

Geen andere keuze? De Panama-papers, de toenemende signalen dat steeds meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en het feit dat we economisch van de Europese kop naar de staart van het peloton gezakt zijn, zou deze ministers aan het denken moeten zetten.

Zo zijn we na 2 jaar rechts beleid de op 2 na traagste groeier van Europa, hebben we de hoogste inflatie van de eurozone en daalt de tewerkstellingsgraad. De mensen hebben voor niets op hun tanden gebeten. Mensen hebben het niet beter. Het beleid werkt dus niet. En toch willen deze regeringen geen andere, eerlijkere, keuzes maken.

Het is nochtans mogelijk om alle mensen in dit land sterker te maken én onze economie te doen draaien. Daarom stelt sp.aeen plan voor met 10 concrete voorstellen. Een plan dat eerlijker, beter én vandaag uitvoerbaar is. 

Een eerlijk plan om de facturen te verlagen:

1/ btw op elektriciteit verlagen naar 6% en een progressieve factuur voor elektriciteit, zodat wie zuinig is ook minder betaalt.
2/ onmiddellijk de rusthuisprijs bevriezen en een maximumfactuur invoeren zodat het pensioen volstaat om het rusthuis te betalen.

Een eerlijk plan dat investeert in mensen:

3/ betaal psychologische zorg terug en stop besparingen in gezondheidszorg.
4/ eerlijke pensioenen op basis van een loopbaanpact.
5/ een pact voor tijd om mensen weer greep te geven op hun leven en werk meer werkbaar te maken.
6/ praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Een eerlijk plan om iédereen te laten bijdragen:

7/ actieplan belastingparadijzen zodat grote fraude niet meer kan worden afgekocht of geregulariseerd.
8/ belastingen op werk met 10% verlagen, minimumbelasting voor multinationals verhogen en vermogen belasten zoals werk. Een euro is een euro.

Een eerlijk plan voor een groene en veilige toekomst:

9/ Doel 1 en 2 sluiten én een investeringsplan om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
10/ onze veiligheidsdiensten versterken in de strijd tegen terreur in plaats van F35-gevechtsvliegtuigen te kopen.