Wandelend in de frisse lentezon, met een ijsje van de Vluchtenburghoeve of Bella & Rosita in de hand, lossen we het mysterie van de vervloekte kasteeldochter in Edegem en het mysterie van de geheimzinnige ijskelder in Aartselaar op. 


Het mysterie van de vervloekte kasteeldochter speelt zich af in Edegem. De oudste kasteeldochter van Hof ter Linden roept de hulp in van detectives Noor en Lukas om haar zusje te bevrijden van haar vloek. Het duo neemt je mee op pad naar Fort 5 om het mysterie te ontrafelen.


Schepen bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling in Edegem, Goedele van der Spiegel, is opgetogen: "Deze wandelapp is opnieuw een belangrijke stap om de belevingswaarde van onze gemeente een duw in de rug te geven. Via de uitgestippelde paden kom je op de mooiste plekjes in Fort 5 en Hof ter Linden. De opdrachten dagen onze kinderen uit rond het erfgoedverhaal van het fort en de natuurwaarden die dit mooie domein voor ons herbergen. Een echte meerwaarde voor de Edegemnaar, maar ook een leuke kennismaking met Edegem voor andere recreanten."


In Aartselaar brengt het mysterie van de geheimzinnige ijskelder je naar het Solhofkasteel. Het detectiveduo wil samen met jou de spoken en draken overwinnen om via verschillende opdrachten het codewoord te ontcijferen voor de ijskelder.


Schepen bevoegd voor o.a. toerisme en erfgoed in Aartselaar, Eddy Vermoesen, benadrukt: “De wandelkaart van de Zuidrand bracht de voorbije jaren al heel wat wandelaars langs het prachtige groen en erfgoed in ons Aangenaam Aartselaar. Met deze wandelapp bereiken we nu ook de gezinnen met kinderen. Zo heeft niemand nog een excuus om binnen te blijven als het mooi weer is. We sturen iedereen op ontdekking.”


Ontdek de Zuidrand spelenderwijs


De Zuidrand ontwikkelde de interactieve Zuidrand-wandelapp speciaal voor gezinnen met weetgrage kinderen tussen 5 en 13 jaar. Zo kunnen ze het verrassende natuurlijke en historische erfgoed van een mooie streek - vlakbij huis ontdekken.

De interactieve Zuidrand Wandelapp prikkelt de speur- en staplust van de kinderen en biedt een unieke combinatie van tof wandelen, spelenderwijs ontdekken en opdrachtjes uitvoeren.


Gedeputeerde van de provincie Antwerpen, Rik Röttger, is erg enthousiast: “Met de speelse app ontdekken kinderen als vanzelf de mooiste plekjes in de Zuidrand. En dat is niet alleen leuk voor hen, maar natuurbeleving is ook goed voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Want in de natuur spelen geeft kansen om te ontdekken en grenzen te verleggen. ”


Het mysterie van de vervloekte kasteeldochter in Edegem en het mysterie van de geheimzinnige ijskelder in Aartselaar kan je vanaf vandaag, 15 april 2018, gratis downloaden in de Apple App-store of Google Play. Zoek op 'Zuidrand wandelapp'. De twee andere mysteries, namelijk het mysterie van de spoorwegontvoering in Kontich en het mysterie van de verdwenen wijn in Vremde, zijn reeds beschikbaar in de app.


Samenwerking centraal


De wandelapp kwam tot stand binnen het toeristisch project ‘De Zuidrand dat Smaakt’ , gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Ondernemen en werd uitgewerkt in samenwerking met de gemeenten Kontich, Boechout, Edegem en Aartselaar. De routes werden geselecteerd op basis van bestaande wandellussen. De verhaallijnen en app werden ontwikkeld door Bits of Love in nauwe samenwerking met de gemeenten. Bits of Love heeft expertise op het domein van ontwikkeling en verhaallijnen. Alles werd op het terrein getest door de gemeenten en vrijwilligers. Paul Nauwelaerts van de gemeente Edegem ontwikkelde de grafische illustraties voor de app, zoals personages en icoontjes.


Streekvereniging Zuidrand


De Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. De gemeente Boechout werkt mee samen met de Streekvereniging Zuidrand voor de wandelapp.

Ze werkt aan projecten op het snijvlak van natuur-, landbouw- en landschapszorg, open ruimte, erfgoedbeheer- en behoud, toerisme en cultuurbeleving. Door de unieke samenwerking tussen overheden en veldwerkers versterken we de streekidentiteit.