De twee grootste pleinen van Leuven, het Monseigneur Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein, krijgen een nieuw uitzicht, met meer groen, meer zitbanken en een grote waterfontein op het Hooverplein, met een doorsnede van 18 meter. Het ontwerp voor de fontein is nu definitief klaar en brengt de eerste stadsomwalling van Leuven in beeld.

Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan heeft de auto op die pleinen plaats gemaakt voor voetgangers, fietsers en beleving. “Op het Hooverplein komt er naast extra groen en een groter plein ook een prachtige waterspeelfontein, met een historische betekenis”, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. 

De fontein kadert in het stadsbrede project  om de historische stadsomwalling opnieuw te visualiseren in het straatbeeld. “De 11 stadspoorten van de eerste stadsomwalling rond Leuven zullen opnieuw zichtbaar zijn, met verlichte strips uit cortenstaal verwerkt in de straten. De bestaande restanten van de omwalling zullen we restaureren, bijvoorbeeld in het stadspark, op de Hertogensite en het Handbooghof.”

De fontein krijgt de vorm van het stratenplan van Leuven zoals Jacob van Deventer, de beroemde Nederlandse cartograaf het in 1550 uittekende. “Je zal in de tekening van de fontein kunnen zien waar de stadsomwalling ligt, waar de stadspoorten zich bevonden, en welke delen van de omwalling vandaag nog bestaan en je dus nog kan bezoeken”, aldus Robbeets. 

De stadsomwalling in de fontein zal gemaakt worden uit cortenstaal. “Een verwijzing naar de vandaag zeldzame ijzerzandsteen, die gebruikt werd om de omwalling te bouwen”, zegt Robbeets. “In de stadsomwalling komen waterverstuivers en ledverlichting, wat in het donker heel mooi om zien zal zijn.”

Leuven is een stad met veel water, dankzij de Dijle, de Vunt en de Voer. En dat is ook te zien in het ontwerp van deze nieuwe waterspeelfontein. “De loop van de rivieren in de binnenstad zal met een watergoot en een zestigtal fonteinspuiters uitgebeeld worden”, zegt Robbeets. Ook in de spuiters zal ledverlichting zitten.

De werken aan de fontein starten op 30 april en zijn tegen de zomer afgerond. Het project kwam tot stand na een wedstrijd en werd gewonnen door het bureau LINT. Het totale budget is 748.000 euro.