sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen klaagt de onwettige opsluiting van de Burundese activist Faustin Ndikumana aan. De voorzitter van mensenrechtenorganisatie PARCEM en partner van 11.11.11 wordt ervan beschuldigd kritiek te hebben geuit op de minister van Justitie en werd daarvoor gisteren gearresteerd. "Minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) moet dit streng en duidelijk afkeuren. De vrede in Burundi is broos en consolideert zich pas als het recht van anderen gerespecteerd wordt.", aldus Van der Maelen.

De sp.a'er diende vragen over het voorval in bij de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De sp.a'er pleit ervoor dat de minister de arrestatie en opsluiting bij de Burundese instanties aankaart en actie onderneemt om de strijd tegen de corruptie in het land aan te gaan.

Bovendien heeft ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan 11.11.11 laten weten dat ze met de zaak bezig is en Human Rights Watch volgt de zaak op de voet. Beide organisaties hopen dat dit lobbywerk snel zijn vruchten aflevert. Uit ervaring weten ze dat je in Burundi niet snel uit de gevangenis geraakt als je binnen de vijf dagen niet vrij komt.

Dit zoveelste geval van represaille tegen een persoon die opkomt voor goed bestuur maakt duidelijk dat de veiligheidssituatie nog lang niet is verbeterd. Sinds de verkiezingen van 2010 worden steeds vaker mensenrechtenactivisten,  partners van de civiele maatschappij, maar ook advocaten en journalisten de mond gesnoerd. APRODH, de leidende mensenrechtenorganisatie in Burundi wordt eveneens op de rooster gelegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de organisatie laten weten dat haar 'ernstige sancties' te wachten staan indien ze geen bewijzen kunnen voorleggen van hun beweringen in de media.

"België is een belangrijke donor en invloedrijke partner voor de ontwikkeling en vrede in Burundi. De vrede in Burundi is broos en kan pas wortel schieten als het recht van anderen gerespecteerd wordt. Als partner moet minister Reynders zijn Burundese ambtsgenoot duidelijk maken dat onwettige arrestaties niet door de beugel kunnen.", zegt Van der Maelen. Ook als peter van een van Burundi's meest vooraanstaande figuren van de civiele maatschappij, Pacifique Nininahazwe, komt de sp.a'er geregeld op voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers.

www.11.be

www.amnesty.org