De uitleendienst, met de literatuurcollectie, blijft natuurlijk het hart van elke bibliotheek. Maar vandaag is een bibliotheek zo veel meer: een ontmoetingsplaats, een open huis waar ook plaats is voor educatieve en culturele initiatieven. Een interessante evolutie is dat. En met de Lintse bib hebben we die trein niet gemist.

Met de digitale revolutie stellen sommigen de bestaansredenen van een openbare bibliotheek in vraag. Onterecht. Want de tijd van het stoffige boekenmagazijn, waar je enkel heel stilletjes mocht praten, ligt ver achter ons.

Boeken uitlenen doen we natuurlijk nog altijd: romans, reisgidsen, wetenschappelijke werken, hobbyboeken,... Maar er zijn ook strips (ook voor volwassenen trouwens), een ruime collectie dvd’s, een veertigtal tijdschriften en dagelijks drie kranten. Er zijn groteletterboeken en luisterboeken voor wie een visuele beperking heeft. Het hele jaar door zijn er wisselende tentoonstellingen en regelmatig een lezing. En wat nog te weinig mensen weten: met je lidkaart heb je ook gratis toegang tot het digitale platform van Gopress. Zo kan je bij je thuis online de archieven van alle Vlaamse kranten en een reeks tijdschriften consulteren. Nog dit: op 5 december openen we het Makkelijk Lezen Plein (MLP). Het MLP biedt een zorgvuldige selectie van aantrekkelijke boeken voor kinderen die het wat moeilijker hebben met lezen.

Maar hoe een bibliotheek er over twintig jaar zal uitzien? Niemand heeft daar enig idee over. Zeker, literatuur zal nog altijd graag gelezen worden. En het geschreven woord zal nog altijd het belangrijkste informatiekanaal zijn, al dan niet gedrukt op papier. Inzetten op de bibliotheek van morgen dus. Met scherpe aandacht voor nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor het beleid is dit een prikkelende opdracht.

Geert Verhulst
Schepen van Cultuur