“De buurten met zone 30 zijn er niet zomaar gekomen”, zegt Karin Temmerman. “We hebben die snelheidsbeperking ingevoerd om onze buurten veiliger te maken. Ik begrijp dan ook niet waarom een politierechter snelheidsduivels in zo’n buurt laks aanpakt."

Een automobilist die 66 kilometer uur per reed in een zone 30, heeft donderdag van de politierechter in Gent een boete van 165 euro gekregen. Hij kwam er vanaf zonder rijverbod. De rechter verdedigde zijn beslissing met het argument dat de straat “uitnodigt tot snel rijden”.

“Ik begrijp niet wat die rechter bezield heeft”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. “We leggen doelbewust dergelijke zones aan om voetgangers en fietsers beter te beschermen. Bij een aanrijding aan 30 km per uur is de kans op overlijden tussen de 5 en 10 procent. Bij een aanrijding aan 50 km per uur stijgt die kans al tot 50 procent. Met deze regels beschermen we zwakke weggebruikers tegen snelheidsduivels.”

Volgens Temmerman scoort België op het vlak van verkeersveiligheid al jaren onder het Europees gemiddelde. “Het is dan ook onverantwoord dat sommige politierechters verkeerde signalen blijven geven. Een duidelijke signalisatie in een zone 30 is weliswaar belangrijk. Toch is dat geen excuus om de wet te overtreden en iedereen in die straat in gevaar te brengen”, besluit Temmerman.