“Chauffeurs die rijden met bussen van De Lijn of in onderaanneming hebben vaak geen toegang tot toegankelijke en propere toiletten”, zegt Joris Vandenbroucke. “Een schrijnend probleem anno 2017.”

“Ik hoor schrijnende verhalen over chauffeurs die noodgedwongen een flesje moeten gebruiken om te urineren. Of zo weinig mogelijk drinken, om toch maar niet naar het toilet te moeten gaan. Omdat er geen toiletten zijn, of omdat ze té smerig zijn om er gebruik van te maken”, aldus Joris Vandenbroucke.

“Dit gaat om een structureel probleem dat al jaren aansleept. De slechte sanitaire voorzieningen voor chauffeurs van De Lijn werd jaren geleden al aangekaart. In 2008 maakte De Lijn een studie. Hierna volgde een eenmalige investering van 1,15 miljoen euro. Toen werd er gezegd dat chauffeurs om de 100 minuten naar het toilet zouden moeten kunnen gaan. Het probleem is echter nog niet van de baan. Zorg er toch voor dat elke chauffeur op tijd naar een proper en toegankelijk toilet kan gaan”, besluit Joris Vandenbroucke.