Ook de allerkleinsten hebben recht op spelen. In het Jeugdbeleidsplan van 2010-2014 stond er letterlijk het volgende te lezen: "De speelkansen van kinderen jonger dan 6 jaar worden verhoogd en zijn meer toegankelijk gemaakt. Peuters en kleuters worden meer aangezet om buiten te spelen. Kleuters worden gestimuleerd om kennis te maken met het aanbod bewegen en sporten voor kleuters." Nu het volgende Jeugdbeleidsplan eraan komt, vroeg ik aan minister Vandeurzen hoe hij het recht op spelen voor de allerkleinsten in de kijker wil zetten.

De minister haalde in een kort antwoord een aantal initiatieven aan, maar nieuwe engagementen om het recht op spelen voor de allerkleinsten te waarborgen, kon hij niet meegeven.

Nochtans worden spelen kinderen stilaan een bedreigde soort. Ze mogen nog spelen, maar liefst niet te luid. Rechtszaken tegen speelpleinen of een kinderopvang verontwaardigen ons allemaal, maar als puntje bij paaltje komt, is het toch vaak 'liefst niet in mijn achtertuin'.

De minister zou er goed aan doen om het recht op spelen voor kinderen onder de 6 jaar nog eens extra in de verf te zetten.

Lees hier het volledige verslag.