Ook het departement Natuur- en Sterrenkunde van de KU Leuven werkt vanaf dit schooljaar mee aan het project Jobspotters, dat de stad Leuven al voor het derde jaar organiseert. Jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen daarbij enkele dagen op de bedrijfsvloer proeven van diverse jobs en zo ontdekken wat ze graag doen en moeten kunnen en kennen om ze goed uit te oefenen. 

Momenteel zijn al 4 scholen en een jongerenorganisatie actief in het Jobspotters-project, samen goed voor een 60-tal jongeren. Zij kunnen terecht bij verschillende grote en kleine bedrijven en organisaties, zoals de VRT, IMEC, OHL, Trente, Het Depot, politie, brandweer en Velo. "En we zijn nog steeds op zoek naar extra organisaties, instellingen, bedrijven en ondernemers die graag jobcoach willen zijn en hun ervaringen delen", zegt de Leuvense Onderwijsschepen Mohamed Ridouani (sp.a) donderdag.

In de onderzoekslabo's van het departement Natuur- en Sterrenkunde van de KU Leuven krijgen de "jobspotters" dezer dagen uitleg over lopende onderzoeken. In de mechanicawerkplaats kunnen ze onder meer met verschillende machines testen uitvoeren op een blok metaal. In de elektronicawerkplaats staan soldeertechnieken op de plaat op het programma. "Door hen hiermee op een praktijkgerichte manier te laten kennismaken, ontdekken ze mogelijk hun talenten en interesses voor wetenschap", aldus Ridouani.