Op onze nieuwjaarsreceptie van zondag 28 januari stelden we nog een nieuwe kandidaat voor. Dieter Quaegebeur uit de Weststraat kiest voor sp.a. “Als ambulancier ben ik dagelijks bezig met zorg en ziekenvervoer. Bij de sp.a vind ik deze waarden terug." 

Bio

Dieter Quaegebeur is geen onbekende in de Brigandsgemeente. Als er iets te doen is, is hij steevast van de partij. Jaarlijks speelt hij mee met toneelkring Uylenspieghel, en ook in het feestcomité van voetbalclub Schoenen Devolder is hij een vaste waarde. Dit jaar is het ook de vierde keer dat hij meegaat als kok op weekend met de vormelingen. Dieter is 44 jaar en woont samen met zijn man Lorenso Allaert in de Weststraat. Hij groeide op in Ardooie, maar woont sinds zijn 21ste in Ingelmunster. Velen kennen hem van in zijn tijd als ober in de Kasteelkelder. Vandaag is hij ambulancier en staat hij in voor niet-dringend ziekenvervoer. “Als ambulancier ben je meer dan chauffeur alleen. De mensen op hun gemak stellen is cruciaal. Doordat ik nogal een babbelaar ben slaag ik daar vrij goed in.” lacht Dieter. Zorg voor mensen staat bij hem centraal. En dat is één van de redenen waarom hij voor sp.a koos. 

sp.a natuurlijk!

Het socialisme zit bij Dieter in het bloed. Zijn grootvader Jozef Soenens zat in Izegem in het partijbestuur voor de toenmalige SP. In 1971, op 50-jarige leeftijd is hij gestorven. Jozef was de eerste Emelgemnaar die zich durfde outen als socialist. Dieter heeft zijn grootvader nooit gekend, maar volgens zijn moeder zijn het twee gelijken. Zijn interesse in de politiek is altijd zeer groot geweest, maar in zijn vorige job was het moeilijk om politiek kleur te bekennen. Nu kan het wel en met de verkiezingen in aantocht leek dit het goede moment om politiek uit de kast te komen. 

Dieter: “De Ingelmunsterse sp.a afdeling is heel goed bezig. De manier waarop de socialisten in Ingelmunster aan politiek doen is een voorbeeld voor veel partijen. Vorig jaar organiseerden ze onder de naam ‘Het ei van Ingelmunster’ een bevraging onder de hele bevolking. Een politieke partij moet de moeite doen om naar alle inwoners te luisteren. Die inspraak spreekt me heel erg aan. Een tiental jaar geleden deed de partij het in Ingelmunster niet zo goed. Dat deed me pijn. Het is dan ook fantastisch hoe Dries en Enigo de partij terug op de rails hebben gekregen. De dynamiek die je vandaag ziet gaven mij veel goesting om mee te doen.”

Ambities en interesses

Dieter wil een versterking zijn voor de huidige sp.a ploeg. Hij wil met iedereen samenwerken, want politiek gaat over mensen, los van kleur of zuilen. “Maar ik voel me het best in mijn sas bij de sp.a, de partij die het meeste rekening houd met de werkmens. Ik heb zelf een lange weg afgelegd en altijd moeten knokken om er te geraken, hierdoor kan in me goed inleven in mensen die het minder goed hebben. Voor hen moet de politiek opkomen.” 

De thema’s zorg en senioren liggen hem nauw aan het hart. Voor zijn werk komt Dieter geregeld in Woonzorgcentra waardoor hij zich goed kan inleven in de situatie van senioren. Eenzaamheid is er een groot probleem. Daarom probeert hij altijd tijd te maken voor de mensen die hij vervoert. Vaak begrijpt de patiënt niet goed wat hem overkomt als hij bijvoorbeeld op consultatie moet bij de dokter. “Dan probeer ik de patiënt in simpele woorden gerust te stellen” zegt Dieter. “Ik wil me inzetten voor senioren, zij zijn onze voorgangers, we moeten hen met het grootste respect behandelen. En ook voor de komende generaties moeten we zorgen. Ik onderhoud goede banden met de jeugd, en de politiek moet hen alle kansen geven, zij zijn onze toekomst! En als lid van de toneelvereniging is ook cultuur voor mij heel belangrijk. Hoewel onze voorstellingen nu doorgaan op een heel gezellige en charmante locatie, zou Ingelmunster toch deugd hebben van een volledig uitgeruste cultuurzaal. Pas op, ons volkstoneel moet volkstoneel blijven, het mag niet te professioneel worden. Zo zou het een deel van zijn charme verliezen. Maar een goed uitgeruste zaal die perfect toegankelijk is voor ouderen en mensen met een beperking zou geen overbodige luxe zijn. Tenslotte is ook toerisme één van mijn stokpaardjes. Ingelmunster heeft in het verleden veel te veel kansen laten liggen op dat vlak. Ik heb vele jaren in de Kasteelkelder gewerkt en het toeristisch potentieel van dat park is enorm. Het is dan ook heel spijtig dat het al enkele jaren gesloten is. Mocht het aan mij liggen, dan werd het park opengesteld voor de hele bevolking. Ik heb toch de indruk dat de gemeente hier meer mee kan doen." 

sp.a voorzitter Dries Couckuyt: “Dieter is een echte volksmens met het hart op de tong. Door zijn spontaniteit zijn er weinig mensen die hem niet kennen. We zijn blij dat Dieter de andere sterkhouders op onze lijst vervoegt.”