Mobiel bellen vanuit het buitenland is nog steeds te duur. “Maar vanaf eind 2015 zal iedereen in Europa mobiel kunnen bellen, sms'en en surfen aan lokale tarieven”, zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt.

Als je met je mobieltje in het buitenland of vanuit het buitenland belt, of wordt gebeld, dan gebruik je het netwerk van de lokale telecom-aanbieder. Dus niet je Belgische provider. Dit noemt men 'roaming' en is ook de reden waarom mobiel bellen in het buitenland zo duur is.

Daar komt nu een einde aan. “De nieuwe Europese Telecomwet schaft die roamingtarieven af”, legt Kathleen Van Brempt uit. “Zo kost bellen sms'en of surfen in het buitenland geen eurocent meer dan in je eigen land.”

Bij ons heeft Johan Vande Lanotte met de nieuwe telecomwet er al voor gezorgd dat mobiel bellen veel goedkoper werd. De meeste telecomprijzen zijn met gemiddeld 45 procent gedaald. “En nu zorgen we er ook voor dat in Europa de telecomprijzen dalen”, aldus Kathleen Van Brempt. “Zo komt er dus een einde aan roamingtarieven in Europa. Iedereen binnen de Europese Unie zal efficiënter en vooral fors goedkoper mobiel bellen.”