Dit artikel verscheen op woensdag 22 februari in Het Laatste Nieuws

Als de politiediensten over twee jaar hun intrek nemen in het nieuwe mastergebouw aan Post X, wacht hen een ruime, ondergrondse parkeergarage van vier verdiepingen, goed voor zo'n 636 parkeerplaatsen. De oppositie vraagt dat ook de politiediensten tegen dan slim naar Antwerpen gaan. "Andere stadsdiensten worden aangemoedigd om de auto thuis te laten. Waarom de politie niet?", vraagt gemeenteraadslid Toon Wassenberg (sp.a) zich af.

Officieel is de locatie Nieuw Zuid nog niet afgevoerd, maar de kans dat het nieuwe hoofdkantoor van de politie op Post X gebouwd zal worden, is na de afgelopen gemeenteraad weer wat groter geworden.

Post X

"Ik maak graag de vergelijking met Den Bell, waar sinds 2009 heel wat stads- en OCMW-diensten werken. Bij de verhuis heeft men heel wat inspanningen geleverd om de meer dan 2000 personeelsleden via andere vervoersmiddelen dan de auto naar hun kantoor te krijgen."


Andere stadsdiensten worden aangemoedigd om de auto thuis te laten. Waarom de politie niet? Ook de politie moet slim naar Antwerpen.


Alle Antwerpse politiediensten zouden eind 2019 naar het nieuwe mastergebouw aan Post X verhuizen. "Uiteraard moeten daar een aantal parkeerplekken zijn, voor bezoekers en dienstvoertuigen, maar door zo'n grote en bovendien erg dure parkeerruimte te voorzien, wordt het personeel van de politie niet aangemoedigd om met de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werkplek te gaan. We hebben de indruk dat het verlanglijstje van de politie nogal maximaal is ingevuld, en dat is oneerlijk ten opzichte van de andere stadsdiensten, die wél inspanningen leveren om de mobiliteitsproblemen in onze stad op te lossen."

De keuze voor Post X was verleidelijk, gezien de interessante ligging van het nieuwe hoofkwartier van de Antwerpse politie. "Maar het is ook de best bereikbare plek van Antwerpen. Zowel met de trein, de tram als met de fiets is Post X heel vlot bereikbaar. Bovendien is het er nu al zeer druk. Als iedereen met de auto naar zijn werkplek blijft komen, wordt het alleen maar erger."