“Het wordt steeds duidelijker dat de regering van N-VA, CD&V en Open Vld een  factuurregering is en dat zien we heel duidelijk op de energiefactuur die elke Vlaming elke maand in de bus krijgt. Het voorbije jaar hebben de federale en Vlaamse regeringen maar liefst vier keer beslist om de facturen van alleenstaanden en gezinnen te verhogen.  Eerst is de BTW op elektriciteit verhoogd van 6 procent naar 21 procent. Een gemiddeld gezin betaalt daardoor 110 euro extra. De aanrekening van vennootschapsbelasting aan de distributienetbeheerders, kost een gezin gemiddeld 11 euro per jaar.” vertelt Marc Snoeck. 

Een doorsnee gezin betaalt bovendien100 euro extra door de Turteltaks, terwijl de allergrootste bedrijven zijn vrijgesteld. Minstens 11.000 huishoudens betalen zelfs 770 euro bij. Tot slot kost de afschaffing van de gratis stroom elk gezin nog eens 90 euro.

“Het uiteindelijke resultaat is dus dat een gemiddeld gezin nu minstens 311 euro meer voor zijn elektriciteit betaalt dan een jaar geleden”, besluit Snoeck.  

 

Volgens Bertrand Demiddeleer zijn er nochtans alternatieven:

1.     Laat Electrabel eerlijk bijdragen: De kerncentrales zijn al jaren afbetaald, waardoor Electrabel buitensporige winsten realiseert. Laat Electrabel een deel teruggeven aan de samenleving. Deze regering heeft de bijdrage van Electrabel met 700 miljoen euro per jaar verlaagd. Die moet opnieuw omhoog, zeker nu blijkt dat Electrabel de belastingen heeft opgelicht. Dat levert elk gezin 30 euro op.

2.     Haal de kost van energiepremies uit de factuur. Jaarlijks betalen Eandis en Infrax  via energiepremies 100 miljoen euro aan gezinnen om te isoleren. Dat is een goede zaak. Deze kost mag niet via de elektriciteitsfactuur doorgerekend worden aan de Vlamingen, zoals de Vlaamse regering doet. Als de regering die premies uit de eigen begroting betaalt, levert dat gezinnen 35 euro op.

3.     Financier groene stroom eerlijk. Schaf de Turteltaks af en laat ook de grote bedrijven meebetalen. Dan daalt de kost voor een gezin met nog eens 35 euro.

4.     Stop subsidies voor gascentrales. Door het langer openhouden van onze kerncentrales is er te veel productie op het net. Hierdoor zijn de gascentrales niet meer rendabel, en wil de regering de producenten subsidies geven. Als de kerncentrales sluiten hoeft dat niet, en kan de factuur met 16 euro dalen.

Resultaat:  Een daling van 116 euro gemiddeld per jaar per gezin


Momenteel zijn er 75.000 gezinnen en alleenstaanden die hun energiefactuur niet kunnen betalen. “Hoog tijd dus dat de regeringen ingrijpen" vindt Bertrand Demiddeleer. “Dat is niet zo moeilijk. Het enige wat nodig is, is een beetje goede wil. Maar blijkbaar is die bij deze regeringen ver zoek, zeker als het erover gaat de facturen van de gezinnen en alleenstaanden onder controle te houden.”

sp.a roept op om de prijzen van de verschillende energieleveranciers goed te vergelijken. Prijzen vergelijken, bijvoorbeeld op de website van de VREG, en dan de goedkoopste leverancier kiezen, kan nog steeds enkele honderden euro’s per jaar verschil maken. Veranderen van leverancier kan ook via Samen Sterker, dat groepsaankopen organiseert en deelnemers zo een lagere energiefactuur aanbiedt. Wie interesse heeft om zijn factuur op die manier fors te verlagen, kan terecht op www.samensterker.be.