De crèche zelf merkt niets van het prijsverschil: dat wordt bijgepast door de Vlaamse overheid. De administratie wordt geregeld door Kind en Gezin. Voordien pasten alleen de gesubsidieerde crèches (zoals de stedelijke en gemeentelijke) de inkomensgerelateerde prijzen toe. De zelfstandige crèches zijn niet verplicht om hun prijzen aan te passen. Zo'n 15 procent van de zelfstandige crèches in de provincie doet het al wel.

Rainbows in de Pothoekstraat is zo'n crèche. De peutertjes kregen woensdag bezoek van sp.a-voorzitster Caroline Gennez, Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a) en Antwerps schepen van Jeugd Leen Verbist (sp.a). Ze willen reclame maken voor de nieuwe prijzen. "Want een heleboel ouders kunnen er geld mee besparen."

Dat ondervindt kinderverzorgster Rianne Vandersteegen van Rainbows ook. "Hier komt een alleenstaande mama met een laag inkomen. Vroeger betaalde ze 25 euro per dag, nu nog 1,41 euro!" Het nieuwe systeem is ook beter voor de kinderen, vindt ze. "Vaak schreven ouders hun kind bij ons in omdat de stedelijke crèche volzet was. Zodra daar een plaats vrijkwam, haalden ze hun kind hier weg uit zijn vertrouwde omgeving, want daar was het goedkoper."