Ook al heeft u nog nooit van het bedrijf Materialise gehoord, de kans is groot dat u of iemand uit uw omgeving al in contact is gekomen met producten, diensten of toepassingen die het Leuvense bedrijf ontwikkelt.

Materialise pionierde zo’n 25 jaar geleden met deze techniek. Het bedrijf print zelf 3D-producten, maar ontwikkelt ook steeds meer software waar andere 3D-printingbedrijven mee aan de slag kunnen. De kracht van 3D-printing ligt in het feit dat alles volledig op maat gemaakt kan worden en dat de tijd tussen ontwerp en productie ongezien kort is. De mogelijkheden van 3D-printing zijn haast oneindig: prothesen en implantaten, onderdelen voor auto’s en vliegtuigen, designmeubels, jurken, … zowat alles kan ‘geprint’ worden.

Vooral in de biomedische sector – denk aan heupimplantaten, hoorapparaten of gezichtstransplantaties - biedt 3D-technologie een enorme meerwaarde. Mede dankzij de ingenieurs van Materialise kreeg een Amerikaans jongetje onlangs nog twee nieuwe handjes. Aan de hand van 3D-beelden werd de anatomie van het jongetje - inclusief bloedvaten, botten, spieren, pezen en huid - nauwkeurig in beeld gebracht. Vervolgens printte Materialise een botmodel dat de chirurgen op voorhand kunnen bestuderen. Ook werden boor- en snijmallen geprint die op het bot passen, waardoor de uiteindelijke operatie zeer nauwkeurig uitgevoerd kon worden en de dubbele handtransplantatie – een wereldprimeur – een succes werd.

Ook de artistieke wereld maakt gretig gebruik van de innovatieve technologieën die Materialise ontwikkelt. Er wordt dan ook veel samengewerkt met kunstenaars en designers die ‘out of the box’ denken. Intussen staat er een 3D-geprinte vouwstoel van Materialise in het MOMA in New York en pakten zowel Lady Gaga als Dita von Teese uit met 3D-geprinte jurken waar Materialise aan meewerkte.

Bovendien neemt Materialise haar sociaal engagement op zoals maar weinig bedrijven dat doen. In 2012 startte het bedrijf het Summer School Benin Project op. Beloftevolle studenten in Benin krijgen van het bedrijf een beurs om verder te studeren en krijgen de kans om aan de slag te gaan in gemeenschapsprojecten. Daarnaast zette Materialise een project op om het transport in Benin te verbeteren. Intussen is het project uitgegroeid tot de grootste busdienst van het land, met energiezuinige bussen die speciaal ontwikkeld zijn om de slechte wegen te kunnen trotseren.

Voor meer informatie, kan je hun website bezoeken: www.materialise.com