De actie was een aanloop naar Equal pay day op 13 maart 2016. Waarom 13 maart? Vrouwen hebben gewerkt van 1 januari 2015 tot 13 maart 2016 om evenveel te verdienen als mannen in 2015. Op het einde van de maand ontvangen vrouwen dus nog steeds minder loon dan mannen. Een belangrijke reden is het wijdverspreid deeltijds werken bij vrouwen. Ook in Limburg zie je dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen.

Vrouwen verdienen in België gemiddeld een vijfde minder dan mannen. Daarom organiseerde zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging en ABVV daarom Equal Pay Day. In deze twaalfde editie van hun campagne voor loongelijkheid pleiten ze voor het recht op een fulltime job. Deeltijds werk (en dus ook een deeltijds loon) blijft anno 2016 immers nog steeds een vrouwenzaak.

Voor voltijdswerkende mannen en vrouwen is de loonkloof gekrompen tot 5%. Dit is goed nieuws, maar dan enkel voor een beperkte groep vrouwen. In 2013 hadden slechts 44% van de werkende vrouwen een voltijdse baan in Limburg. In Vlaanderen als geheel was dat 50%. De overgrote meerderheid van de vrouwen heeft deeltijdse of andere contracten. Het verschil met de mannen is groot. In 2013 waren 83% van de werkende mannen voltijders in Limburg. Naast minder inkomen betekent deeltijds werken minder kans op promotie, minder kans op leidinggevende functies en meer kans op jobs  onder het opleidingsniveau.

Naast flyers en informatie over de loonkloof, kregen de voorbijgangers te kans om te hinkelen. Een gewoon hinkelspel stelde de loopbaan voor mannen voor, een langer hinkelspel de loopbaan voor vrouwen. Een enkele mannelijk student durfde het vrouwenparcours op hoge hakken uit te proberen. De ervaring was duidelijk: een vrouwelijke loopbaan is niet makkelijk.