Het water staat de Vlaamse crisisteams voor jongeren aan de lippen. Zo sluit het Antwerpse team alvast voor één week de deuren uit protest. In heel Vlaanderen en Brussel zitten de crisisteams immers op hun tandvlees. Die teams helpen jongeren in nood, bijvoorbeeld bij mishandeling of bij een familiale crisis. Tussen januari en oktober 2014 kregen 500 jongeren geen hulp, bij gebrek aan personeel of opvangplaatsen dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien. Freya Van den Bossche: “Het gaat altijd om dringende en vaak grote problemen bij heel kwetsbare kinderen. Crisisopvang is er om een noodsituatie op te lossen en om kinderen - die daar nood aan hebben - een veilige omgeving te bieden. Als dat misloopt, hebben we als samenleving een groot probleem.”

“Het loopt mis omdat er te weinig opvang is. Vorig jaar in oktober trokken jeugdrechters ook al aan de alarmbel. Door plaatsgebrek moesten sommige kinderen gewoon overnachten in een politiecel. Dat is dramatisch.”

Daarom vraagt sp.a meer middelen voor begeleiding aan huis en extra opvangplaatsen. “Als er zoveel kinderen zijn met een acute nood aan opvang of begeleiding, moet je een antwoord vinden. Ik mag hopen dat niet in elke provincie gestaakt moet worden, vooraleer er extra middelen of personeel bijkomen.”

“Deze Vlaamse regering kan écht wel andere keuzes maken. Waar ga je extra in investeren en waar ga je besparen? Dit gaat om kinderen in nood. Ook in tijden van crisis en budgettaire schaarste moeten we de meest kwetsbaren onder ons op een degelijke manier opvangen”, besluit Van den Bossche.