Bezoekers van het abdijpark zullen het al gemerkt hebben:de voorbije maanden waren de gemeentediensten naarstig aan het werk in de zuidvleugel van de Sint-Bernardusabdij. Enkele ruimtes in deze vleugel worden voorbereid op de komst van een pop-up bar deze zomer.


De zuidvleugel van onze abdij, gericht op de Vliet en Schelle, zal binnen enkele jaren onderdak bieden aan de cultuurdienst van IVEBICA (Hemiksem, Schelle en Niel), de intergemeentelijke bibliotheek én een brasserie of een andere horecazaak. Het restauratiedossier voor deze werken wordt dit voorjaar door de gemeente en Kempens Landschap ingediend bij de Vlaamse overheid. Vanaf dan is het wachten tot de nodige subsidies toegewezen worden.


Het kan jammer genoeg nog een aantal jaren duren alvorens deze subsidies ook werkelijk beschikbaar zijn. Daar wilde het gemeentebestuur niet op wachten. De technische dienst van de gemeente kreeg dus de opdracht om in een deel van deze vleugel enkele noodzakelijke werken uit te voeren zodat hier tijdens de warmere maanden een tijdelijke brasserie georganiseerd kan worden - en dit voor de komende vijf jaar - in afwachting van de finale restauratie. Er werd ook een ruim terras aangelegd.


Het college lanceerde in februari een oproep om deze bar uit te baten. In maart kon de concessie aan één van de geïnteresseerde indieners gegund worden. Het ziet er dus naar uit dat de Hemiksemnaren deze zomer de abdij op een nieuwe manier gaan kunnen beleven; kijkend naar de ondergaande zon boven de vliet, met een frisse pint en misschien wel een exotisch hapje erbij.


Ook park wordt aangepakt
Tegelijk wordt er ook werk gemaakt van de verdere aanleg van het park rond de abdij. Begin maart werden de plannen hiervoor aan geïnteresseerde burgers voorgesteld. Tegelijk kon ook iedereen eigen ideeën of opmerkingen naar voor brengen. Met die input werkt het gemeentebestuur nu de plannen bij.