In het kader van de 19de Open Bedrijvendag zetten bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Het wordt ongetwijfeld opnieuw hét hoogtepunt van het jaar voor wie benieuwd is naar wat zich achter de schermen van de bedrijfswereld afspeelt.

Maar Open Bedrijvendag is er niet alleen voor de reguliere bedrijven, ook sociaal-economische bedrijven hebben heel wat in hun mars op verschillende vlakken en dat willen ze ook in Mechelen op Open Bedrijvendag speciaal in de kijker zetten. Deze sector is een belangrijke schakel in het productieproces van grote bedrijven én biedt heel wat tewerkstelling aan, in de eerste plaats aan hen die moeilijk aan de bak komen.

“We besteden In Mechelen specifieke aandacht aan de tewerkstellingsmogelijkheden voor kansengroepen. Het bevorderen van de sociale economie is hiervoor het ideale instrument. Doelstellingen van de sociale economie zijn immers de realisatie van bepaalde maatschappelijke meerwaarden én het creëren van tewerkstelling voor kansengroepen (laaggeschoolden, langdurige werklozen, arbeidsgehandicapten) of het vooropstellen van een milieuvriendelijk productieproces. De Open Bedrijvendag is een ideale gelegenheid om de mensen te laten kennis maken met de werking van verschillende van onze sociale economie bedrijven”, aldus schepen van Werk en Sociale Economie Caroline Gennez.

De stad Mechelen neem zelf een sterke rol op als regisseur van het regionaal werkgelegenheidsbeleid met bijzondere aandacht voor kansengroepen op de arbeidsmarkt. Door een geïntegreerde aanpak wordt alzo versnippering voorkomen.


“We zetten als stad ook resoluut in op de uitbouw van de sociale economie. Op die manier creëren we arbeidskansen voor mensen die niet aan de slag kunnen in het reguliere circuit en beantwoorden we maatschappelijke noden die vandaag door de markt niet worden ingevuld. Bestaande sociale economieprojecten worden verder gezet en nieuwe geïnitieerd, zo investeren we dit jaar bijna 1,7 miljoen euro in sociale economie projecten en bedrijven om mensen aan een job te helpen”, vervolgt Gennez.


“Het palmares is ondertussen dan ook redelijk indrukwekkend, maar dat betekent niet dat we nu bij de pakken gaan stilzitten. We moeten ook de volgende jaren blijven zoeken naar en werken aan bijkomende jobs. Deze projecten zorgen er niet alleen voor dat zeer veel mensen doorstromen naar een baan in de reguliere economie, maar maken van Mechelen ook een nog aangenamere stad om te wonen, te leven en te werken”, aldus Gennez.


De stad Mechelen stelt ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag op zondag 4 oktober van 10u tot 17u verschillende van haar sociale economie bedrijven open voor een nadere kennismaking door het grote publiek. Via een interactief parcours voor groot en klein wordt de werking van alle sociale economiebedrijven van Hangar S aan de mensen voorgesteld. Hangar S, Douaneplein 10, is het centrum van de Mechelse sociale economie. Men krijgt er een beeld van hoe de werknemers worden klaargestoomd voor een vaste job als professionele schoonmaker, energiesnoeier of arbeider in de groendienst, bouw of logistiek. In het ’t Atelier, Donkerlei 72, kan men terecht voor een fietsbehendigheidsparcours, een workshop "pech onder weg", een fietsherstelling en het laten reviseren van oude fietsen. Het Kringloopateljee, Dijle 8, laat de mensen achter de schermen zien wat er gebeurt met de goederen die er worden binnen gebracht alvorens ze in de kringloopwinkel terechtkomen. De Beschermde Werkplaats Mechelen, Generaal De Wittelaan 1-2, laat de mensen kennis maken met het dag in dag uit geleverde kwaliteitsvolle maatwerk.