Op zondag 10 september 2017 openen opnieuw tal van Gentse erfgoedlocaties hun deuren voor Open Monumentendag. Uniek aan deze 29ste editie is de focus op de vele tijdelijke initiatieven op historische sites zoals de Oude Dokken, NEST en de Wasserij der Vlaanderen. Daarnaast zijn er ook verschillende wandelroutes langs groen erfgoed.

'Het programma van Open Monumentendag biedt opnieuw voor ieder wat wils. Verschillende wandelroutes leiden het publiek door het Gentse groen en langs verborgen historische parels, met onderweg leuke gezinsactiviteiten, zoals workshops en speurtochten voor kinderen. Daarnaast worden er ook op vele locaties gratis rondleidingen gegeven. Tijdelijke initiatieven als DOK, TOTUM, NEST, De Koer en De Wasserij der Vlaanderen geven die dag ook een unieke inkijk in hun verleden, heden en toekomstplannen.' Annelies Storms, schepen van Cultuur

Tijdelijke invullingen: Gentse sites in transitie van verleden naar toekomst

De Gentse stadsrand draagt nog steeds duidelijke sporen van zijn industriële verleden. Vele gebouwen en sites zijn afgestemd op de sociale en economische activiteiten uit die periode en op de noden en ambities van de toenmalige industriële burgerij en arbeidersklasse. De voorbije decennia verloren de meeste sites door het wegtrekken van de industrie echter hun functie. Panden kwamen leeg te staan en raakten vaak in verval.

Door de gebundelde krachten van buurtbewoners en overheden werden veel van die sites de afgelopen jaren opgewaardeerd. In afwachting van definitieve toekomstplannen, kregen ze een tijdelijke invulling in functie van de noden van de nieuwe stedelingen. Er werden ontmoetingsruimtes en speelplekken gecreëerd voor de buurt of ruimtes ingericht waar plek is voor het ontplooien van creatieve, economische of ecologische activiteiten. Gent kent inmiddels talloze tijdelijke initiatieven, zoals DOK, NEST, De Koer, De Bijgaard en vele anderen.

Gratis rondleidingen in de tijdelijke invullingen

Op zondag 10 september 2017 stellen verschillende tijdelijke invullingen hun deuren open voor een uniek bezoek. Een gids loodst het grote publiek door het verleden, het heden en de toekomstplannen van verschillende sites.

Bezienswaardigheden zijn onder meer de Oude Dokken, het 19de en begin 20ste eeuwse havengebied van Gent dat in de toekomst zal worden omgevormd tot een nieuwe woon- en werkwijk. Momenteel zijn de Oude Dokken vooral een broeihaard van creatieve initiatieven, zoals DOK aan de Koopvaardijlaan, TOTUM met Bar Bricolage aan het Houtdok en de ontmoetingsplaats voor Gentse skaters bij BIY aan de Afrikalaan.

In Sint-Amandsberg zijn er geleide bezoeken mogelijk aan de voormalige Wasserij der Vlaanderen, de Pastory en de Bijgaard, waar buurtbewoners tal van initiatieven, zoals een buurtcafé, een ecologische moestuin, een creatief atelier en zelfs kinderopvang op poten hebben gezet in afwachting van de definitieve ontwikkelingsplannen.

In de Brugse Poort biedt De Koer een blik in het verleden van Zaal de Meibloem, het voormalige, socialistische feestlokaal waar hun sociale en artistieke werking gevestigd is. Stijn Oosterlynck, professor sociologie aan de Universiteit Antwerpen gespecialiseerd in urban studies, geeft op vrijdag 8 september 2017 op deze locatie ook een lezing over tijdelijk ruimtegebruik in steden.

Ten slotte kan het publiek ook in de voormalige stadsbibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein op ontdekking door de geschiedenis van het gebouw, dat oorspronkelijk werdopgericht als propagandacentrum van de Gentse Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten, nu het creatieve collectief NEST huisvest, en in de toekomst zal worden omgebouwd tot stadskantoren.

Alle locaties zijn open voor vrij bezoek. Er zijn eveneens een aantal gratis, gegidste rondleidingen, waarvoor gereserveerd kan worden via Gentinfo. Het uurschema en het inschrijvingsformulier voor de rondleidingen zijn hierterug te vinden. 

Daarnaast zijn er nog heel wat activiteiten te doen, waaronder een aantal wandelingen langs groen erfgoed. Voor het volledige programma kan je terecht op de website van Open Monumentendag