Tijdens de eerste Open Straatdag worden de omgeving van de Grote Markt, een gedeelte van de Theo De Beckerstraat en de omgeving van de Tiensestraat autovrij gemaakt. Fietsers, wandelaars, spelende kinderen… krijgen vrij spel.

In de eerste plaats wil het stadsbestuur met deze Open Straatdag de burgers bewustmaken van hun rol om CO²-uitstoot te verminderen. Bovendien halen de burgers ook persoonlijk voordeel uit actieve verplaatsingen per fiets of te voet. De auto laten staan, betekent meer beweging en gezondere lucht tijdens het verplaatsen. Een beter klimaat en gezonde lucht zijn van belang voor ons allemaal.

Open Straatdag

Anderzijds is de autovrije omgeving van de Grote Markt ideaal om leuke activiteiten te organiseren. Onder de noemer ‘Open Straatdag’ vinden op zondag 25 september 2016 op en rond de Grote Markt de volgende activiteiten plaats: een heuse kinderrommelmarkt, een gocartrace, een Zeepkistenrace, stuntshows, een interactief milieutoneelspel en kinderanimatie met volksspelen en springkastelen. 

Kinderrommelmarkt

Van 10 tot 13 uur wordt de Grote Markt omgetoverd tot een heuse kinderrommelmarkt. De opbouw start vanaf 9 uur. De deelnemers melden zich aan bij een medewerker van de dienst Leefmilieu die instaat voor de plaatsaanduiding. Parkeren doen de deelnemers best op parking Centrum in de Demervallei. Inschrijven voor een standje op de rommelmarkt kan nog steeds via leefmilieu@aarschot.be en is volledig gratis.

Zeepkistenrace en gocartrace

Na vier jaar is de Zeepkistenrace terug! Om 13 uur wordt aan de Orleanstoren het startschot gegeven voor de testritten. De zeepkisten racen in volle vaart door de stad. Ze dalen de Meulenberg af, zoeven door de Tiensestraat en scheuren op de Grote Markt over de finishlijn. Als alles goed gaat tenminste…Aan de Braekepoort voorziet Total Talents een Formule 1-bar om de spanning en sensatie door te spoelen.

De plaatselijke handelaars voorzien leuke prijzen en voor de snelste kist, de mooiste kist en de publiekslieveling zijn er bekers. Technisch vernuft, opvallende outfits en een eigen zeepkistenlied zullen het oordeel van de jury positief beïnvloeden. De prijsuitreiking van de Zeepkistenrace volgt om 18 uur.

Er zijn nog plaatsen vrij voor de Zeepkistenrace, dus: ga de uitdaging aan! Trommel je vereniging, vriendenkring of familie op om een ingenieuze zeepkist klaar te stomen en test je snelheid en behendigheid op het circuit dwars door Aarschot.

Jongeren van 8 tot 15 jaar kunnen zich inschrijven voor de gocartrace en dalen een beperkt stukje van het parcours af.

Stuntshows Get Insane

Tussen de races kan je genieten van enkele stuntshows van Get Insane. Get Insane is ontstaan uit passie voor extreme sporten die voor de atleten een echte 'way of life' zijn. Tijdens de stuntshows verrassen de atleten je met hun professionele uitvoering.

Interactief milieutoneelspel

Tijdens de pauzes van de Zeepkistenrace kan je ook deelnemen aan een interactief milieutoneelspel op de Grote Markt. Samen met Alien Smodderbollen van de planeet Vuildip zoeken we uit hoe we moeten sorteren en hoe we moeten omgaan met afval. Alle kinderen zijn welkom.

Kinderanimatie

Verder kunnen de kinderen zich op de Grote Markt uitleven op de springkastelen, een fietsparcours en met verschillende volksspelen.

Versnaperingen op de Grote Markt

Wie van al deze activiteiten honger of dorst krijgt, kan op de Grote Markt even uitblazen op een megaterras met een lekker drankje, frietjes, wafels…

Prijsuitreiking actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’

Naar jaarlijkse gewoonte nam de stad Aarschot in het voorjaar deel aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ van de Bond Beter Leefmilieu, UNIZO en de Gezinsbond. Klanten die tussen zaterdag 30 april en 4 juni 2016 te voet of met de fiets winkelden, werden door de deelnemende handelaars beloond met een Belgerinkel-lot waarmee ze kans maakten op een prijs uit de nationale prijzenpot, maar bovenal op een prijs uit de lokale prijzenpot. De 3 hoofdprijs van deze lokale prijzenpot is een Belgerinkel-fiets. Op zondag 25 september 2016 om 17 uur worden de prijzen van de lokale prijzenpot uitgereikt.