'Ik daag u uit om de tax shift naast ons 3D-plan te leggen', zo trok CD&V-voorzitter Wouter Beke vorige maand een streep onder de discussie over de tax shift. Dat de regering Michel-De Wever het tot op vandaag nog over zo goed als niets eens is wat de uitvoering ervan betreft, deert Wouter Beke blijkbaar niet. Meer zelfs, Open VLD en N-VA willen nu zelfs het enige symbool dat CD&V binnenhaalde - de speculatietaks op grootbanken - alsnog afvoeren. De feiten zijn wat ze zijn: in juli is noch de basis, noch het tarief, noch alle andere modaliteiten afgeklopt.

"De rekening van deze regering belandt steevast bij werknemers en kmo's, niet bij de grote kapitalen."

Hetzelfde geldt voor de met bombarie aangekondigde '100 euro voor iedereen', waarvoor er geen middelen zijn. Over de aangekondigde steunmaatregelen voor KMO's en zelfstandigen blijkt nu evenmin iets beslist. Waarna Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten een onhaalbaar ballonnetje oplaat in een televisiestudio. Kortom: belastingen voor werknemers, zelfstandigen en KMO's verlagen is altijd weer bijzonder lastig en tijdrovend. "Lastige discussie, laat het dan maar zo", is het nieuwe devies.

Lastige dossiers

Wat daarentegen niet lastig is, is een btw-verhoging op elektriciteit. Die is intussen al een maand van kracht. Wat daarentegen niet lastig is, is een fiscaal gunstregime voor diamantairs. Dat is intussen al gestemd in het parlement. Wat daarentegen niet lastig is, is een cadeau van 261 miljoen euro aan de tabaksindustrie. Wat daarentegen niet lastig is, is 100 miljoen voor een bekend autoconcern dat miljarden winst maakt, maar de hele wereld bedrogen heeft. Wat daarentegen niet lastig is, is een cadeau van 134 miljoen euro voor Electrabel en haar Franse aandeelhouders. Wat daarentegen niet lastig is, is een belastingverlaging voor de buitenlandse aandeelhouders van AB InBev. Wat daarentegen niet lastig is, is een nieuw rondje fiscale regularisatie voor fraudeurs.

Dat laatste brengt ons naadloos terug bij het 3D-plan, het paradepaardje van CD&V naar aanloop van de verkiezingen. In dat plan lezen we dit over de pensioenen. "We behouden de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar." Intussen weet u ongetwijfeld wat daar van geworden is. In datzelfde plan lezen we over de btw dat het "geen afbreuk mag maken aan sociale correcties". En jawel hoor, in een mum van tijd ging de btw op elektriciteit van 6% naar 21%. Over fiscale regularisaties tot slot staat er eveneens letterlijk. "Iedereen heeft nu de kans gehad inkomsten te regulariseren. De budgettaire opbrengst van de operatie toont aan dat veel mensen dat ook gedaan hebben. Nu is het eindpunt bereikt.

Wie hardleers is, zal daar dus ook de gevolgen van moeten dragen." Goed zo, maar ook dat was blijkbaar om te lachen. Niet alleen zette de regering in juli het licht op groen voor een nieuwe ronde in 2017, vandaag vervroegt ze dat rondje ook nog eens met een jaar.

Burgers en ondernemingen in ons land zijn best bereid om hun deel bij te dragen, op voorwaarde dat de overheid daar efficiënt mee omgaat en dat iedereen bijdraagt volgens de middelen die hij of zij heeft. Vandaag wordt aan die voorwaarden niet voldaan. Onze belastingen zijn niet eerlijk genoeg. Dat vergroot het ongenoegen en ondergraaft de bereidheid om mee te betalen voor publieke diensten en sociale zekerheid.

Regularisatie

Precies daarom is het zo belangrijk dat die fiscale regularisatie er niet komt. Het gaat gewoon niet op om gezinnen en kmo's te laten opdraaien, terwijl grote kapitalen belastingen ontwijken en ontduiken. Bij gebrek aan eensgezindheid, doortastendheid en vechtlust in de meerderheid, blijven wij die strijd wél voeren. Tegen ontwijking en ontluiking van grote kapitalen is immers geen enkele vorm van tolerantie gerechtvaardigd.

Dit opiniestuk verscheen op Knack.be (02/10)