De beslissingen van de Brusselse regering staan binnenkort online. Dat heeft de regering beslist in het kader van meer openbaarheid van bestuur. De Brusselse regering heeft daarover een wetsontwerp goedgekeurd. Ze trekt 470.000 euro uit voor meer transparantie. Ze gaat daarbij veel verder dan de Vlaamse, Waalse en federale regering.


Online

Bedoeling is dat volgende documenten online staan:

  • Beslissingen van de Brusselse regering
  • Bijhorende nota’s
  • Beslissingen van gemeenteraden
  • Beslissingen van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC en van de Cocof. Zij zijn bevoegd voor cultuur, onderwijs, volksgezondheid en maatschappelijk welzijn in Brussel
  • Beslissingen van intercommunales, zoals elektriciteitsmaatschappijen


De Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) krijgt ook meer bevoegdheid. De commissie kan voortaan zelf documenten vrijgeven. Nu kan ze de Brusselse besturen alleen maar adviseren om documenten openbaar te maken. Dat advies wordt nu vaak niet gevolgd. 


Parlement

Het Brusselse parlement keurde eind november al een eigen ordonnantie goed over openbaarheid van bestuur. De Brusselse regering volgt nu.

Jef Van Damme: “Het gewest zet in op actieve openbaarheid van bestuur, iets wat SP.A in januari 2017 op de agenda heeft gezet.”


Vlaamse Gemeenschapscommissie VGC 

Brussel kan niet beslissen over de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het is aan het VGC-college om de regels aan te passen. Jef Van Damme: ‘Ik vermoed dat dat geen probleem zal zijn.”


Kabinetten en ombudsdienst

Ook de identiteit van de leden van kabinetten wordt bekendgemaakt. Er komt ook een onafhankelijke ombudsman of -vrouw. Elsene en Schaarbeek hadden er al één. De ombudsdienst is bevoegd voor de gemeenten die geen eigen ombudsman of - vrouw in dienst hebben.