Persbericht van Yamila Idrissi, Brussel, 10 mei 2013. Opgepikt in De Standaard, De Morgen en deredactie.be.

Musical krijgt 850.000 euro, sociaal-artistieke organisaties een peulschil. Twee maten, twee gewichten?

Vandaag bleek dat het gezelschap Musical van Vlaanderen een projectsubsidie van 850.000 euro toegekend kreeg voor het project “Assepoester, het tamelijk ware verhaal”. Daarmee soupeert de musicalorganisatie op haar eentje een vierde van het totaalbudget voor projectsubsidies op.

Vorig jaar kregen we nog het heuglijke nieuws dat 10% van het totaalbudget voor subsidies in het kader van het kunstendecreet vrijgemaakt zou worden voor projectsubsidies. De bedoeling van de projectsubsidies was dat ze ten goede zouden komen aan de kunstenaars. Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi betreurt dit ten zeerste. “Diezelfde kunstenaars zien nu een vierde daarvan opgeslorpt worden door de musicalorganisatie en blijven in de kou staan. Dit is oneigenlijk gebruik van de projectsubsidies”, aldus Idrissi.

In de Ochtend op Radio 1 verdedigde Minister Schauvliege deze beslissing onder het voorwendsel dat anders het musicalgenre in Vlaanderen dreigt verloren te gaan. Maar wat valt dan te zeggen over de sociaal artistieke organisaties die uit de boot vielen bij de structurele subsidies en waarvan meer dan 80% van de aangevraagde projectsubsidies bij de eerste ronde in januari van dit jaar werden afgekeurd? Geen 20% van hun aangevraagde subsidies werd gehonoreerd.

In Vlaanderen zijn verschillende kunstenaars actief die hun creativiteit koppelen aan maatschappelijk engagement. Participatie en creatie lopen hand in hand in een unieke werkvorm: het sociaal artistiek werk. Velen bouwden in de loop der jaren een ijzersterke reputatie op van baanbrekende projecten die, zowel naar inhoud als naar methode, inspirerend werkten voor zowel andere kunstenaars als het verenigingsleven.

Idrissi trekt hiervoor aan de alarmbel: “er dreigt een hele kunstvorm op heel wat plaatsen te verdwijnen. Ik stel me luidop de vraag of hier geen twee maten en twee gewichten worden gebruikt”.