In de Kamer ligt een wetsvoorstel klaar om ook kleine vzw's te verplichten een jaarrekening op te maken en in te dienen bij de Nationale Bank. Dit brengt niet alleen een extra kost met zich mee, maar ook een hoop extra verplichtingen voor vrijwilligers. Tine Soens vroeg aan de minister van Jeugd om zijn mening hierover.

Ook het Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw's (VSDC) is niet erg opgezet met het wetsvoorstel van N-VA. Ze vrezen dat heel wat verenigingen niet meer de moeite zullen doen om een vzw op te richten. "Lokale jeugdbewegingen richten vaak een vzw op om bijvoorbeeld hun lokalenbeheer in onder te brengen. Door dit wetsvoorstel zullen sommige verenigingen wellicht niet meer de moeite doen en blijven ze een feitelijke vereniging, met alle gevolgen van dien", zegt Soens.

Minister van Jeugd Gatz erkende de bezorgdheden van sp.a en gaf toe dat dit wetsvoorstel inderdaad lijkt in te gaan tegen de initiatieven van de Vlaamse Regering om de overregulering aan te pakken die vrijwilligers ervaren. Soens: "In de commissie toonden zowel Open VLD als CD&V zich bijzonder kritisch ten opzichte van het wetsvoorstel. Ik mag dan ook veronderstellen dat zij in de Kamer het nodige zullen doen om het wetsvoorstel van N-VA tegen te houden." "Bovendien is dit niet het eerste voorstel waarbij de regellast voor jonge vrijwilligers omhoog gaat. We zagen het bij de jeugdhuizen, we zien dit nu bij kleine vzw's. Ik vraag mij af wat het volgende zal zijn."

Lees hier het volledige verslag.