Beste socialist,

Beste nieuwe strijder,


Het hart heeft zijn redenen die de rede niet kent.” Een Franse filosoof zei het ooit lang geleden, en wellicht is die uitspraak na zondagavond meer dan ooit van toepassing. De verkiezingsuitslag - richting extremen - heeft velen in Vlaanderen plots wakker geschud. 

Toch is het geen verrassing. Daarvoor hebben veel te veel mensen in de voorbije campagne, op straat of tijdens huisbezoeken, ons aangesproken over hun gevoel van onzekerheid over de toekomst. En altijd maar weer ging het over de snel veranderende samenleving, stijgende facturen of hun te klein pensioen. 

Dat maakt dat ook anderen vandaag zeggen dat wij de juiste campagne hebben gevoerd - op inhoud - precies om met onze oplossingen Vlamingen en Brusselaars opnieuw zekerheid te bieden. Alleen werden we er niet voor beloond, want laten we eerlijk zijn: we hadden op meer gehoopt. 

Eén ding staat vast: wij hebben onze nieuwe strijd met veel en niet aflatend enthousiasme gevoerd en samen de mouwen opgestroopt. Met onze waarden, solidariteit op kop. En daarvoor wil ik jullie écht uit de grond van mijn hart bedanken. Meer dan ooit ben ik vandaag trots. Trots op jullie.  

Maar ook: we zullen onze nieuwe strijd de komende 5 jaar nog moeten opvoeren. Om met onze oplossingen te overtuigen dat opnieuw voor zekerheid zorgen, kan. En dat zonder naar anderen te wijzen, of anderen de schuld te geven. 

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we dat kunnen en we dat zullen. We hebben de partij grondig vernieuwd de voorbije jaren. En vandaag staat er een talentvolle, nieuwe en sterke generatie klaar - begeleid door ervaren krachten - om in onze parlementen die nieuwe strijd nog meer te voeren.

De volgende jaren zal de weg nog moeilijk zijn. De klim soms steil. Maar de nieuwe start is gemaakt. En dat gaan wij de komende 5 jaar dag na dag bewijzen. Om iedereen in dit land weer te geven wat ze verdienen: zekerheid. Want alleen zo kunnen mensen opnieuw geloven in een toekomst samen. 


Dikke merci voor alles,

John