De oproep van het Leuvense stadsbestuur en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) om de grote Hal 5 en tussenhallen op de Centrale Werkplaatsen een tijdelijke invulling te geven, is niet in dovemansoren gevallen. Vijf groepen dienden een projectdossier in. “Het bewijs dat de Leuvenaars ondernemend en creatief zijn”, klinkt het bij schepen Mohamed Ridouani.

In juni 2016 lanceerden de stad en AGSL een oproep om de historische Hal 5 een tijdelijke invulling te geven. “Omdat het nog minstens vijf jaar zal duren vooraleer we de noodzakelijke Vlaamse subsidies voor de definitieve restauratie zullen ontvangen, wilden we deze schitterende plek met een oppervlakte van bijna 2500 m² niet langer onbenut laten,” vertelt Ridouani. “Tijdelijk gebruik biedt de kans om volop te ontdekken wat het potentieel van de ruimte is. Dat werd gisteren nog eens duidelijk met Camping Flamingo, de markt met jonge creatieve ondernemers die de hallen deed vollopen. Daarom ben ik blij dat er zoveel interesse is en dat de ingediende dossiers heel gevarieerd zijn.”

De vijf dossiers bestrijken zowat alle thema’s: horeca, voeding, sport, kunst, sociale economie, jeugd, ontmoeting… “Een foodmarkt, een parkourcircuit met allerlei hindernissen, een versmarkt, een ambachtenmarkt, plaats voor evenementen, werkruimte, een buurttuin… Bovendien ligt de focus vaak op het lokale en het duurzame”, zegt Ridouani. “En dat is precies wat we wilden: een goeie mix die een meerwaarde is voor de buurt, en een fijne authentieke plek voor de Leuvenaars.”

Om de geïnteresseerden met elkaar kennis te laten maken (en om eventueel samen een projectvoorstel in te dienen), organiseerden stad en AGSL een speeddate die meer dan honderd geïnteresseerden lokte. “Een werkwijze die zijn vruchten afwerpt, want bij de ingediende dossiers, zitten enkele groepen die elkaar op de speeddate hebben leren kennen”, aldus Ridouani.

Tegen het einde van het jaar beslist een jury welk dossier Hal 5 en de tussenhallen tijdelijk mag invullen, zodat tegen de zomer van 2017 de hallen volop kunnen benut worden.