“De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedraagt 560 euro bedraagt. Als de verhoogde waarborg wordt opgetrokken betekent dat dat een huurder 2.250 euro in één keer op tafel moet leggen. Dat is een smak geld die niet iedereen op zijn spaarboekje heeft staan. Zo maakt deze regering huren voor velen echt onbetaalbaar”, reageert Michèle Hostekint.

“De drie maanden waarborg komen nog eens bovenop de duurdere bustickets, kinderopvang, onderwijs, hogere facturen voor water en elektriciteit én het eerdere voorstel van minister Homans om de huurprijs buiten de indexsprong te houden. 25 procent van de mensen leeft zonder reserves, het voorstel van de minister om drie maanden waarborg op tafel te leggen, duwt hen nog verder in de problemen.”

“Iedereen is het erover eens dat we de private huurmarkt moeten ondersteunen en dat we het recht op wonen moeten garanderen voor iedereen”, aldus Hostekint. Een efficiënte oplossing voor de problemen op de private huurmarkt is het centraal huurwaarborgfonds. Het fonds geeft de private huurder de mogelijkheid om de waarborg in schijven te betalen, de verhuurder heeft de garantie dat hij de waarborg in één keer ontvangt, en weet bovendien niet of de huurder al dan niet in schijven terugbetaalt. Dat sluit meteen ook discriminatie uit. Bovendien brengen al die huurwaarborgen samen een enorme rente op, geld dat opnieuw kan worden geïnvesteerd in de private huurmarkt.” “Het voorstel van de minister maakt het jonge starters, alleenstaanden en mensen met een klein inkomen een pak moeilijker”, besluit Hostekint. “Jonge starters hebben al een stevige spaarboek nodig om op eigen benen te kunnen staan en eigen huis te kunnen kopen. Wat is het volgende? Lenen om een eerste woning te kunnen huren?”